Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Nickyho rodina bodovala v Londýne,príbeh Nicholasa Wintona opäť zaujal

Sir Nicholas Winton, ktorý zorganizoval záchranu 669, prevažne židovských detí z Prahy v r.1939, na premiére filmu Nickyho rodina v Prahe 20.januára 2011. Foto: TASR/AP

Na slávnostnom ceremoniáli v priestoroch Britského filmového inštitútu v Londýne nechýbal ani medzičasom 103-ročný hrdina príbehu, sir Nicholas Winton.

Londýn 1. októbra (TASR) - Ďalšie ocenenie pribudlo počas posledného septembrového víkendu do zbierky tvorcov filmu Nickyho rodina, ktorí si v Londýne prevzali ocenenie Medzinárodnej federácie televíznych archívov za najlepšie použitie archívnych záberov.

Ocenenú snímku nakrútil v česko-slovenskej koprodukcii režisér Matej Mináč. Je to ďalšia jeho práca venovaná Nicholasovi Wintonovi z Veľkej Británie a záchrane 699 židovských detí z bývalého Československa, o ktorú sa v roku 1939 zaslúžil.

Už skôr sa režisér venoval tejto téme v celovečernom filme Všetci moji blízki a v dokumente Sila ľudskosti - Nicholas Winton, ovenčeným televíznou cenou Emmy.

Film Nickyho rodina získal viac ako dve desiatky ocenení na rôznych festivalových prehliadkach, vrátane Grand Prix na 52. ročníku filmového festivalu pre deti a mládež v Zlíne a trofeje z nedávneho 64. ročníka festivalu rozhlasových, televíznych a internetových programov Prix Italia.

Na slávnostnom ceremoniáli v priestoroch Britského filmového inštitútu v Londýne nechýbal ani medzičasom 103-ročný hrdina príbehu, sir Nicholas Winton, či producent filmu a spoluautor scenára Patrik Pašš, ktorý sa podobne ako režisér Matej Mináč úprimne tešil z prestížneho ocenenia.