Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Cyklus Galéria hudby otvorí vystúpenie Aleny Hučkovej a Martina Rumana

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Koncertný cyklus Galéria hudby je zameraný na hlbšie spoznávanie vážnej hudby všetkých historických období.

Nitra 21. septembra (TASR) – V Nitrianskej galérii sa v týchto dňoch začína 16. ročník pravidelných komorných koncertov. Podujatie s názvom Galéria hudby otvorí 22. septembra vystúpenie klaviristky Aleny Hučkovej a violistu Martina Rumana.

Ako uviedli organizátori, na aktuálnom ročníku Galérie hudby sa predstavia špičkoví hudobní interpreti a súbory. V koncertnej sále Župného domu v Nitre bude znieť klasická hudba od 16. storočia až po posledné hudobné kompozície z roku 2020.

V rámci koncertného cyklu sa predstaví aj akordeonista Milan Osadský či zoskupenie Ensemble Thesaurus Musicum s historickými nástrojmi. „Medzi nimi bude napríklad aj čembalo či lutna v spojení s trojhlasným spevom. Cyklus uzavrie posledná rozsiahla kompozícia od skladateľa Miroslava Tótha s názvom Black Angels Songs, do ktorej si jej autor premietol tému neurovnanej povojnovej minulosti u nás,“ doplnili organizátori.

Koncertný cyklus Galéria hudby je zameraný na hlbšie spoznávanie vážnej hudby všetkých historických období. „Jeho hlavným cieľom je podpora kvalitného hudobného umenia. Diela svetových i domácich skladateľov zaznejú v interpretácii úspešných hudobníkov, ktorí sa etablovali nielen na domácej, ale aj na medzinárodnej scéne,“ pripomenula Nitrianska galéria.