Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival Divadelná Nitra priniesol 10 predstavení hlavného programu

Na snímke registračné a informačné miesto v priestoroch divadla Andreja Bagára v Nitre 25. septembra 2009. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Divadelná Nitra ponúkla v hlavnom programe dojímavú inscenáciu Norma Divadla z Pasáže z Banskej Bystrice v réžii M. Kováčovej, ktorá úspešne otvorila večer a divákom ukázala hranice normatívnosti.

Nitra 1. októbra (TASR) – Desať predstavení hlavného programu a viac ako 30 podujatí sprievodného, vzdelávacieho a pracovného programu, priniesol počas šiestich dní festival Divadelná Nitra. Pripravilo a realizovalo ho 24 členov štábu, 26 spolupracovníkov a viac ako 100 ďalších ľudí. „Ešte nikdy Divadelná Nitra nezápasila s toľkými prekážkami, ešte nikdy nebolo v programe toľko zmien a nemuseli sme urobiť toľko opatrení, aby sme ochránili zdravie návštevníkov,“ zhodnotila 29. ročník festivalu jeho riaditeľka Darina Kárová.

Divadelná Nitra ponúkla v hlavnom programe dojímavú inscenáciu Norma Divadla z Pasáže z Banskej Bystrice v réžii Moniky Kováčovej, ktorá úspešne otvorila večer a divákom ukázala hranice normatívnosti. Druhý festivalový deň patril inscenácii Zimná cesta Petra Mazalána, v ktorej sa spojil piesňový cyklus Franza Schuberta, hra Elfriede Jelinekovej a záujem inscenátorov o tému autizmu a neurodiverzity.

Účastníci festivalu zažili aj premiéru predbežnej podoby work in progress inscenácie Petry Fornayovej Zelená je tráva, ktorá je novou produkciou Asociácie Divadelná Nitra a jej partnerov v medzinárodnej sieti Be SpectACTive!, inscenáciu Divadla Andreja Bagara Dom v réžii Mariána Amslera, Masterpiece Slávy Daubnerovej, ktorým sa autorka lúči s kariérou performerky, Proces Nového divadla v Nitre v réžii Šimona Spišáka, ale aj autentickú inscenáciu Divadla NUDE Ľúbim ťa a dávaj si pozor autorskej trojice Veronika Malgot, Lýdia Ondrušová a Laura Štorcelová, ktorá zobrazila úskalia materstva. Namiesto novej koprodukčnej inscenácie Ikarus sa predstavilo Divadlo SpozaVoza s Tajomstvom oceánu.

Sprievodný program patril predovšetkým podujatiam pre deti, pre ktoré bolo v programe pripravených viacero predstavení. Pre ostatných návštevníkov sa odohrali koncerty na námestí či v priestoroch Divadla Andreja Bagara. Novinkou festivalu bol stand-up, tentoraz v podaní Gaba Žifčáka a Petra Petiara Lachkého. „To, že festival nie je ľahostajný ani k témam verejným, ktoré sú prepojené s témou festivalu, územie étos, dokazovali festivalové diskusie,“ povedala Kárová. Diskusie neboli sprostredkované len návštevníkom Divadelnej Nitry, ale všetkým, ktorí mali záujem a chceli ich sledovať pomocou livestreamu.