Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Region art v Nitre ukáže najlepšie diela neprofesionálnych umelcov

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Zastúpené boli všetky súťažné kategórie – kresba, grafika, priestorová tvorba, insitné umenie, digitálna tvorba i experiment. Odporúčanou, nie však povinnou témou pre tento ročník bol autoportrét.

Nitra 6. marca (TASR) – Maľbu, priestorovú tvorbu, insitné umenie, digitálnu tvorbu, kresbu, grafiku i experiment predstavuje výstava Region art v Krajskom osvetovom stredisku (KOS) v Nitre. Výstava diel od 49 autorov je súčasťou 60. ročníka regionálnej postupovej súťaže neprofesionálnej výtvarnej tvorby Výtvarné spektrum. Návštevníci si ju môžu pozrieť v pracovných dňoch od 9. do 30. marca, informovala Zdenka Smrečková z KOS.

Vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže je Národné osvetové centrum Bratislava, organizátorom regionálneho kola je KOS v Nitre. Súťaž sa organizuje každý rok, zapojiť sa môže mládež od 15 rokov a dospelí. V súlade s propozíciami sa prihlasujú do dvoch vekových skupín a šiestich súťažných kategórií. V roku 2023 bola počtom diel i autorov opäť dominantná maľba. Zastúpené boli všetky súťažné kategórie – kresba, grafika, priestorová tvorba, insitné umenie, digitálna tvorba i experiment. Odporúčanou, nie však povinnou témou pre tento ročník bol autoportrét.

Do regionálneho kola bolo v tomto roku prihlásených 161 výtvarných diel. Odborná porota udelila štyri ceny a 14 čestných uznaní. "Pri rozhodovaní sme si uvedomovali, že ocenenia a výber diel na výstavu by mali byť pre súťažiacich zároveň istým potvrdením správneho smerovania v ich tvorbe, a tiež stimulom pre ďalšiu prácu," povedal predseda poroty Karol Felix.

Porota hodnotila silu výpovede diela, celkový výraz, osobitosť výtvarného stvárnenia a myšlienky diela, autenticitu, originálnosť rukopisu, technické a kompozičné zvládnutie, farebné cítenie a odolnosť proti komerčnému tlaku a vizuálnej povrchnosti.