Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Slávnosti Nitra, milá Nitra otvoria filatelistické výstavy

V Ponitrianskom múzeu 3. júla 2020 sprístupnili filatelistickú výstavu s názvom Nitra a sv. Metod na poštových známkach. Exponáty zberateľa Milana Šajgalíka priblížujú Nitru ako sídlo Pribinu, prvého kresťanského chrámu v stredovýchodnej Európe a prvé sídlo biskupstva za života svätého Metoda. Foto: TASR – Henrich Mišovič

Filatelistické výstavy budú dnes sprístupnené aj na Nitrianskom hrade.

Nitra 3. júla (TASR) – V Ponitrianskom múzeu dnes popoludní sprístupnia filatelistickú výstavu s názvom Nitra a sv. Metod na poštových známkach. Exponáty zberateľa Milana Šajgalíka priblížia Nitru ako sídlo Pribinu, prvého kresťanského chrámu v stredovýchodnej Európe a prvé sídlo biskupstva za života svätého Metoda.

Výstavu otvorí o 17. hodine slávnostná vernisáž, na ktorej sa návštevníci okrem iného od predstaviteľov Slovenskej pošty dozvedia aj to, ako sa rodila najnovšia známka s názvom Svätý Metod, panónsky a veľkomoravský arcibiskup.

„Súčasťou otvorenia výstavy bude aj uvedenie príležitostnej poštovej pečiatky, tvorivá dielňa, na ktorej budú môcť účastníci kresliť vlastné návrhy známok i videoprezentácia s názvom Cesta najstaršími dejinami Nitry na krídlach poštových známok,“ informovalo múzeum.

Filatelistické výstavy budú dnes sprístupnené aj na Nitrianskom hrade. „Ide o podujatia, ktoré sú aj s výstavou v Ponitrianskom múzeu súčasťou celomestských osláv Nitra, milá Nitra. V Katedrále – Bazilike sv. Emeráma si budú môcť návštevníci pozrieť výstavu Pútnik pokoja, ktorá je venovaná apoštolským cestám pápeža Jána Pavla II. Ďalšie filatelistické exponáty zasa predstavia Nitrianske biskupstvo,“ uviedla Dagmar Bojdová z mestského úradu.