Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

V programe Divadelnej Nitry uvidia diváci päť slovenských inscenácii

Na snímke riaditeľka festivalu Divadelná Nitra Darina Kárová (vľavo), dramaturgička sprievodných podujatí Slavka Civáňová (v strede) a riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre Jaroslav Dóczi počas tlačovej konferencie k nadchádzajúcemu 26. ročníku Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra 2017. V Nitre, 22. augusta 2017. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ako prvé sa festivalovými divákom predstaví domáce Divadlo Andreja Bagara v Nitre s veršovanou inscenáciou Jánošík od Márie Rázusovej-Martákovej.

Nitra 30. augusta (TASR) – V hlavnom programe Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra sa popri piatich zahraničných inscenáciách predstavia aj slovenskí tvorcovia. Návštevníci podujatia si budú môcť od 22. do 26. septembra pozrieť päť hier v podaní rôznych umeleckých súborov.

Ako prvé sa festivalovými divákom predstaví domáce Divadlo Andreja Bagara v Nitre s veršovanou inscenáciou Jánošík od Márie Rázusovej-Martákovej. „Táto hra nie je natoľko tradičná, ako sa zdá pri jej názve. Režisér Rastislav Ballek naozaj išiel veľmi svojráznym konceptuálnym prístupom, takže sú tam veľmi nečakané situácie. Kurátor slovenského programu Divadelnej Nitry, ktorým je dramaturg košického divadla Thália Miklos Forgács, ju považuje za najlepšiu inscenáciu sezóny,“ uviedla riaditeľka festivalu Darina Kárová.

V ten istý deň si budú môcť diváci pozrieť aj spoločný projekt autorských tímov z Divadla Pôtoň, Debris Company, Med a prach a Slávy Daubnerovej s názvom Miracles. „Kúzlami a čarami nás unesú do krajiny snového a zázračného, kde stretneme víly, duchov, jeleňov, prírodné živly a ocitneme sa v bohatom a krásnom svete, ktorý v nás opäť oživí vieru, že zázraky stále existujú a ľudstvo má ešte nádej,“ povedala o projekte Kárová.

Treťou slovenskou inscenáciou v hlavnom programe festivalu je hra Posadnutí v podaní Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove. „Ide o originálne spracovanie Dostojevského románu, v ktorej sa predstavia skvelí rusínski herci. Je to trochu nevšedná adaptácia Dostojevského, ktorá hovorí o súčasnej mladšej a strednej generácii,“ vysvetlila Kárová.

Ako pripomenula, na Divadelnej Nitre bude uvedená aj víťazná inscenácia festivalu Nová dráma 2017, ktorou je adaptácia románu Svetlany Alexijevič s názvom Vojna nemá ženskú tvár. „Ako prvý ho pre divadlo spracoval Marián Pecko. Na našom festivale sme tejto hre priradili slová mier, život, pamäť. Teda tie hodnoty, na ktoré táto inscenácia odkazuje. Diváci sa môžu tešiť na herečky Slovenského komorného divadla v Martine v naozaj parádnych úlohách,“ povedala Kárová.

Poslednou slovenskou inscenáciou uvedenou v hlavnom programe Divadelnej Nitry bude hra Elity od českého režiséra Jiřího Havelku. Umelecký súbor slovenského národného divadla v nej bude rozprávať príbeh o vzniku takzvaných elít, ktoré na Slovensku vznikali na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia. „Bude to hra o tom, ako sa Slovensko ocitlo vo vlastníctve istých skupín,“ dodala Kárová.