Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Nitrianska galéria ponúkne priaznivcom umenia sériu podujatí

Na archívnej snímke výstava v Nitrianskej galérii. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súčasťou programu budú tvorivé dielne a aj stretnutie s ilustrátorkou Tinou Minorovou.

Nitra 15. mája (TASR) – Nitrianska galéria pripravila pre priaznivcov umenia sériu podujatí, ktoré sa začnú cez víkend a potrvajú po celý budúci týždeň. Niekoľkodňový program odštartuje v sobotu popoludní podujatím Noc múzeí a galérií.

Návštevníci galérie si budú môcť pozrieť stálu expozíciu tvorenú dielami Františka Studeného. Sprístupnené budú aj ďalšie výstavné priestory, pripravené sú komentované prehliadky výstav, literárna beseda s Dadom Nagyom a Františkom Kozmonom a súťaž s názvom Zaostri svoj zrak na umenie.

Program Týždňa Nitrianskej galérie sa začne v utorok 18. mája a potrvá do nedele 23. mája. „Je to periodické podujatie, ktoré organizujeme každoročne v mesiaci máj už od roku 2005. Pre širokú verejnosť sme opäť pripravili niekoľko vzdelávacích, umeleckých a kultúrnych akcií, ktoré prekračujú rámec jedného druhu umenia,“ informovala galéria.

Súčasťou programu budú tvorivé dielne, stretnutie s ilustrátorkou Tinou Minorovou, predstavenie skladieb z Nitrianskeho hradného archívu vo forme prednášky a neskôr i koncertu. Konať sa bude aj tvorivá výtvarná prechádzka Nitrou i workshopy zamerané na kreatívnu maľbu, na dotváranie textilnej tašky s potlačou či takzvanú upcykláciu nápojového kartónu na funkčnú peňaženku doplnenú autorským dielom.

V programe Týždňa Nitrianskej galérie budú aj komentované prehliadky výstav, džezový koncert na nádvorí galérie v podaní zoskupenia Lenka Gálisová Quartet či divadelné predstavenie pre deti s názvom Ministerstvo nápadov.