Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Nitrianska galéria predstaví tvorbu Štefana Belohradského

Na archívnej snímke z 18. júna 2021 výstava významného slovenského sochára s názvom Štefan Belohradský: Sochár – konštruktér v synagóge v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Štefan Belohradský je známy predovšetkým ako sochár experimentátor, ktorý využíval vo svojej tvorbe netradičné materiály a technológie.

Nitra 6. júna (TASR) - Sochár medzi kresbou a maľbou je názov výstavy, ktorá v Nitrianskej galérii predstaví tvorbu Štefana Belohradského. Novú expozíciu sprístupnia 16. júna, v reprezentačných sálach galérie potrvá do 21. augusta.

Výstava zmapuje kresbový prejav Štefana Belohradského (1930 - 2012). Ten je známy predovšetkým ako sochár experimentátor, ktorý využíval vo svojej tvorbe netradičné materiály a technológie. Napríklad biely kov, číre a farebné plexisklo, technické sklo či tvarovaný betón.

Expozícia ukáže jednotlivé vývojové štádiá jeho kresby. "Od raných študijných kresieb ženského aktu cez takzvanú mechanokresbu pomocou detského kyvadielka opatreného guľôčkovým perom až po kresby evokujúce jeho sochy a autonómne voľné kresby," uviedla kurátorka výstavy Ľuba Belohradská.