Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Nitrianska galéria predstaví tvorbu výtvarníka Karola Felixa

Na archívnej snímke dielo Karola Felixa. Foto: TASR - Dano Veselský

Karol Felix je absolvent oddelenia voľnej grafiky a knižnej tvorby u Albína Brunovského na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde študoval v rokoch 1981 až 1987.

Nitra 24. júna (TASR) – Za svetlom je názov výstavy, v ktorej Nitrianska galéria predstaví tvorbu výtvarníka Karola Felixa. V reprezentačných priestoroch galérie bude sprístupnená 25. júna, kde potrvá až do konca augusta.

Výstava ponúkne diela autora, ktoré vznikli v najbližších rokoch, chýbať však nebudú ani príklady z jeho skoršej tvorby. „Keď sme pripravovali túto výstavu, chceli sme, aby bolo na nej obsiahnuté celé spektrum výtvarnej tvorby jubilujúceho Karola Felixa. Teda klasická a digitálna grafika, maľba, kresba, známková tvorba, ilustrácie, ex libris, asambláže, objekty a inštalácie,“ uviedol kurátor Ľudovít Petránsky.

Karol Felix je absolvent oddelenia voľnej grafiky a knižnej tvorby u Albína Brunovského na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde študoval v rokoch 1981 až 1987. Žije a tvorí v Nitre. Vystavoval v Európe, ale aj v arabských krajinách, Ázii, Južnej Afrike a severnej a južnej Amerike. Má za sebou 74 samostatných výstav a zúčastnil sa viac ako 300 kolektívnych expozícií. „Necháva sa inšpirovať starými civilizáciami a kultúrami. Symboly, znaky a odkazy sú pre diváka vzrušujúcim vizuálnym zážitkom,“ doplnil Petránsky.