Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Deň obcí pravnianskej doliny ponúkne aj tkáčsku dielňu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Hosťom podujatia bude cimbalová ľudová hudba Poluvská muzika.

Nitrianske Pravno 16. septembra (TASR) – Festivalu folklóru, tradičných remesiel a regionálnych chutí bude patriť 18. september v Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza. Na siedmom ročníku Dňa obcí pravnianskej doliny sa návštevníci zoznámia aj s tvorivou tkáčskou dielňou. Informovala o tom projektová manažérka občianskeho združenia Hornonitrie Radka Tarabčíková.

„Podujatie bude tradične sústredené na námestí v Nitrianskom Pravne. Všetky členské obce Hornonitria opäť ponúknu všetkým návštevníkom možnosť ochutnať to najlepšie z Hornonitria, samozrejme, za dodržania aktuálnych hygienických nariadení," uviedla Tarabčíková.

Program podľa nej spestrí prehliadka folklórnych a speváckych skupín z územia deviatich obcí pravnianskej doliny, zachovávajúcich nehmotné kultúrne dedičstvo Karpatských Nemcov pravnianskej doliny. Hosťom podujatia bude cimbalová ľudová hudba Poluvská muzika.

„Každoročne sa veľkej obľube teší Ľudový jarmok remesiel a tradícií Hornonitria. Návštevníci budú môcť v uličke remesiel uvidieť prácu rezbára, korytára, drotára, krasličiarok, tkáčky, priadky, vyšívačiek a mnoho iných remesiel príznačných pre región hornej Nitry," priblížila ďalej Tarabčíková.

Výnimočnosťou podujatia podľa nej bude tvorivá tkáčska dielňa, kde sa záujemcovia oboznámia s technikou tkania na krosnách, výroby domácich kobercov, folklórnych tzv. cigánskych tkaníc na 'korýtku' i bez neho či spracovania ovčej vlny.