Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Najvyšší kontrolný úrad začne preverovať hospodárenie SND

Na snímke Slovenské národné divadlo v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poslanci parlamentného výboru pre kultúru a médiá iniciovali kontrolu v rámci sporov, ktoré sprevádzali opatrenia týkajúce sa opernej zložky SND a redukcie jej sólistického súboru.

Bratislava 29. júla (TASR) - Od pondelka 1. augusta bude v Slovenskom národnom divadle (SND) preverovať hospodárenie inštitúcie Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Kontrolu, ktorú si vyžiadali v máji poslanci Výboru NR SR pre kultúru a médiá, potvrdila hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

"Kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu budú v SND skúmať hospodárenie Slovenského národného divadla za obdobie 2019 - 2021," spresnila. V uvedenom období viedli národné divadlo traja riaditelia Vladimír Antala, Peter Kováč a od januára 2021 súčasný šéf SND Matej Drlička.

Poslanci parlamentného výboru pre kultúru a médiá iniciovali kontrolu v rámci sporov, ktoré sprevádzali opatrenia týkajúce sa opernej zložky SND a redukcie jej sólistického súboru. Nespokojní sólisti upozornili, že redukciu interného súboru má kompenzovať angažovanie externých umelcov, čo bude znamenať stratu umeleckej identity opernej zložky SND, rovnako i vyššie náklady a nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami. Manažment vysvetľuje opatrenia, naopak, snahou o efektívnejšie hospodárenie i zvyšovanie umeleckej kvality divadla v súlade so súčasnými trendami divadelných scén v zahraničí.

Kontrolu NKÚ vedenie SND víta. "Ako štátna inštitúcia sme si plne vedomí toho, že podliehame kontrole. Aj preto sme pripravení vyjsť kontrolórom v ústrety v maximálnej možnej miere," uviedol generálny riaditeľ SND Matej Drlička.

Samotná kontrolná akcia je naplánovaná až do druhej polovice novembra, ďalší čas je potrebný na spracovanie údajov a dát.