Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

NMŠ a [fjúžn] pripravili k Svetovému dňu utečencov online výstavu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Autori a autorky sa v nej zamysleli nad tým, či je pohyb v súčasnej situácii možný pre všetkých rovnako a na aké limity v skutočnosti naráža solidarita ľudí.

Bratislava 20. júna (TASR) – K Svetovému dňu utečencov, ktorý sa každoročne koná 20. júna, pripravili Nadácia Milana Šimečku (NMŠ) a festival [fjúžn] online výstavu tematických plagátov. TASR o tom informovala PR manažérka NMŠ Kristína Hamárová.

Keďže situácia spojená s pandémiou nového koronavírusu nedovolila usporiadať tradičné komunitné podujatie Paráda s Dáždnikovým pochodom, organizátori sa podľa Hamárovej rozhodli vytvoriť alternatívne riešenie v podobe medzinárodnej súťaže s názvom Refjúžn Poster. Autori a autorky sa v nej zamysleli nad tým, či je pohyb v súčasnej situácii možný pre všetkých rovnako a na aké limity v skutočnosti naráža solidarita ľudí.

"Sme úprimne radi, že nám prišlo 76 skvelých prác od umelcov a umelkýň, ktorým záleží na témach utečenectva a migrácie. Nebáli sa v nich poukázať na skutočnosti, ktoré často polarizujú našu spoločnosť," uviedla riaditeľka NMŠ Nina Galanská.

Odborná porota, ktorej predsedá fotografka a vizuálna umelkyňa Olja Triaška Stefanović, vyberie tri najlepšie návrhy a najlepších autorov odmení. Hlasovanie sa začína symbolicky 20. júna a za najzaujímavejší plagát s témou migrácie je možné hlasovať na profile festivalu [fjúžn], na sociálnej sieti.

Hamárová tiež informovala, že všetky prihlásené práce, ako aj ďalšie informácie o súťaži, či profily porotkýň a porotcov nájdu záujemcovia na webovej stránke festivalu [fjúžn]. Najlepšie plagáty budú verejnosti predstavené počas jeho 15. ročníka, ktorý sa uskutoční od 18. do 25. septembra. V rámci neho sa bude 19. septembra v priestoroch Starej tržnice konať aj posunuté podujatie k Svetovému dňu utečencov.