Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

No Name predstavili novinku Elity k 25. výročiu vzniku kapely

Kapela No Name. Foto: TASR

Skupina No Name vznikla 26. augusta 1996 v Košiciach.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Skupina No Name je na hudobnej scéne 25 rokov. Výročie existencie kapely oslavujú "chalani" hudbou. Presne na deň výročia predstavili novú skladbu Elity, ktorú zložili Igor Timko a Zoli Šallai. TASR o tom informovala PR manažérka Nora Krchňáková.

„Pieseň je u nás už asi rok, no s jej uvedením sme čakali na vhodný dátum. Situácia okolo korony oddialila mnohé naše aktivity. Ale deň našich 25. narodenín je krásny dátum pre symbolické uvedenie pesničky Elity. Odkedy sme si ju v kapele po prvýkrát predstavili, neprestali sme sa o nej zhovárať. Skladba spúšťa debaty a diskusie. Mám pocit, že Elity sú viac spoločenský apel a majú výrazný presah oproti očakávanej funkcii piesne. Ak ľudia nemajú ku komu vzhliadať, podvedome prepínajú na autopilota. Prestávajú žiť a začínajú prežívať,“ hovorí Igor Timko.

Ako koproducent sa do tvorivého procesu skladby zapojil aj uznávaný muzikant a hudobný skladateľ Jan P. Muchow, s ktorým No Name spolupracujú po prvýkrát. Klip vytvorila kapela s Pavlom Jelenekom, Jurajom Latečkom a Ivanom Minárikom.

„Tým, že text piesne Elity je apelujúci, s klipom sme chceli odskočiť od naliehavosti piesne. Preto sme zvolili ľahšiu formu videa, je to kombinácia nášho účinkovania v klipe, technologicky pretransformované do akejsi kreslenej formy. Chceli sme, aby celá pieseň pôsobila vzdušne, tak ako celý hudobný aranžmán. Nakrúcanie bolo ako vždy zábavné. Keď fungujete v dobrej parte, je to vždy o zábave. A No Name je skvelé zoskupenie ľudí už štvrťstoročie,“ sumarizuje Igor.



Skupina No Name vznikla 26. augusta 1996 v Košiciach. Dnes ju tvoria štyria bratia Igor, Dušan, Ivan a Roman Timkovci, Zoli Šallai a Pavol Jakab. Na konte majú osem radových albumov a všetky významné ocenenia. Kapela žne úspechy v Českej republike, kde získala už 11 cien Slávik bez hraníc. Štvrťstoročie svojho pôsobenia oslávili aj výnimočným akustickým koncertom na zámku Šimák v Pezinku.

„Našich 25 rokov bolo jedinečných. Považujem to za zázrak. Od prvých našich krokov až po dnešný nabitý kalendár. Každý za tým hľadá nejaký recept alebo skratku k tomu, čo sme dosiahli. Ale verte mi, je za tým len a len práca. Dokonale to zhrnul náš brat Dušan, že nie je vôbec ľahké robiť veci správne,“ rekapituluje Igor.