Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Na Nobelovu cenu za literatúru je navrhnutých 198 spisovateľov

Medaila Francisa Cricka Foto: TASR/AP

Akademici vyberú z dlhého zoznamu najskôr okruh 20 -25 spisovateľov.

Štokholm 19. februára (TASR) - Takmer 200 literátov figuruje v návrhoch na udelenie tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru, ktoré dostala Švédska kráľovská akadémia. S odvolaním sa na dnešný blog jej stáleho tajomníka Petera Englunda o tom informovala agentúra DPA.

Podľa Englunda dostala akadémia celkove 259 návrhov, v ktorých sa mená niektorých spisovateľov vyskytli opakovane, takže počet uchádzačov sa zredukoval na 198, 36 z nich sa ocitlo medzi potenciálnymi kandidátmi na prestížne ocenenie po prvý raz. Uvedené čísla označil Englund za normálne.

Akademici vyberú z dlhého zoznamu najskôr okruh 20-25 spisovateľov. Koncom mája ho zúžia na päticu finalistov, z ktorých vzíde samotný laureát.

Englund varoval navrhovateľov pred zverejnením nominácií, čo by bolo v rozpore s pravidlami. Akadémia má potom právo vyhlásiť tieto nominácie za neplatné.

Vlani získal Nobelovu cenu za literatúru medzinárodne uznávaný francúzsky spisovateľ Patrick Modiano, známy aj z prekladov jeho diel do slovenčiny a českého jazyka.