Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Noc architektúry a dizajnu vyvrcholí prednáškou Ioannisa Gio

Na archívnej snímke projekt Noc Architektúry 2019 Zima, výstava semestrálnych ateliérových prác študentov v priestoroch Fakulty architektúry STU v Bratislave 15. februára 2019. Foto: TASR - Dano Veselský

Hlavným organizátorom Noci architektúry a dizajnu je FAD STU v spolupráci s Archtungom, Študentským parlamentom FAD a občianskym združením Čo-Čerstvé Ovocie. Vstup je voľný.

Bratislava 23. júna (TASR) - Fakulta architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity (FAD STU) v Bratislave bude vo štvrtok dejiskom Noci architektúry a dizajnu. Ide o multižánrovú platformu, ktorá otvára na jednu noc brány fakulty a predstavuje tie najzaujímavejšie ateliérové práce študentov vytvorené za posledný semester. Súčasťou podujatia je viacero sprievodných akcií v podobe diskusií a prednášok.

"Najatraktívnejšie budú prednášky, prezentácie a diskusie, ktoré sa konajú dnes po 16.00 h, ale až do nedele 26. júna máme celú budovu otvorenú pre záujemcov, v rámci verejného prieskumu si môžu prísť pozrieť študentské práce vytvorené za posledný semester," uviedla pre TASR Zuzana Uličianska z PR oddelenia FAD STU.

Podujatie otvorí udeľovanie Ceny dekana za akademický rok 2020/2021, na ktorom dekan Pavel Gregor odmení desiatky študentov. Následne budú s pedagógmi, architektmi, urbanistami, dizajnérmi i širokou verejnosťou absolvovať pajc v kreatívnom centre, kotolni. Ako vysvetlila Uličianska, ide o cyklus debát o architektúre a odboroch presahujúcich jej témy, neformálne rozhovory o zákulisí tvorby, filozofii, o nástrahách aj radostiach profesionálneho života architektov. V rámci tradičného formátu študenti vyspovedajú Ilonu Németh, medzinárodne etablovanú umelkyňu, výtvarníčku, profesorku, kurátorku výstav a organizátorku umeleckých festivalov.

V programe večernej udalosti, počas ktorej sa budova FAD STU mení na galériu vystavených ateliérových prác študentov, figurujú tiež 15-minútovky. "Vo veľmi svižnom formáte sa budú prezentovať niektoré zaujímavé projekty, zrejme najatraktívnejšou bude informácia o revitalizácii Námestia slobody, určite zarezonuje aj to, ako sa v rámci Gotickej cesty zachraňujú pamiatky na Gemery, prezentovať sa bude aj mladý bratislavský ateliér ROAR," avizujú organizátori.

Fakulta pozýva odbornú i širokú verejnosť aj do auly, kde vystúpi s prednáškou Kórejčan Jaewoo Chon, reprezentant Hyperspandrel Solutions & Architectural Services. Tohtoročná Noc architektúry a dizajnu vyvrcholí prednáškou Ioannisa Gio, architekta a dizajnéra, ktorý pôsobil v štúdiách v Dánsku, Belgicku i Grécku. "Je senior dizajnérom svetovo uznávaného architektonického ateliéru BIG - Bjarke Ingels Group, ktorý sa spája s mnohými prestížnymi realizáciami. Gio je pre nás zaujímavý aj tým, že je vedúcim projektu ESET Campusu, jednej z očakávaných realizácií, ktorá má pribudnúť v Bratislave v budúcich rokoch," dodala Uličianska k prednáške, ktorá jediná z podujatí bude on-line.

Hlavným organizátorom Noci architektúry a dizajnu je FAD STU v spolupráci s Archtungom, Študentským parlamentom FAD a občianskym združením Čo-Čerstvé Ovocie. Vstup je voľný.