Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Noc divadiel s témou Vojna nemá ľudskú tvár otvára divadlá i školy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V programe nechýbajú tanečné improvizácie, videoprojekcie, online komediálny seriál Hravé čítanie, rozhovory o histórii a tvorbe divadla, výstavy, kvízy, workshopy i koncerty.

Bratislava 19. novembra (TASR) – Tretia novembrová sobota patrí na Slovensku opäť Noci divadiel. Dvere divadelných stánkov, kultúrnych centier i umeleckých škôl otvára v poradí 13. ročník tradičného európskeho podujatia, ktorý prinesie výnimočné predstavenia, stretnutia s hercami či iné netradičné zážitky. Celoslovenská Noc divadiel s tohtoročnou témou Vojna nemá ľudskú tvár sa udeje v 23 slovenských mestách, prezentovať sa bude 52 súborov, kultúrnych inštitúcií a umeleckých škôl.

"To je len rámcové číslo, ukrývajú sa v ňom aj ďalší aktéri, ktorí sa spolupodieľajú na rôznych programoch v divadlách. Na Slovensku nie všetky súbory majú svoj divadelný priestor, Noc divadiel im otvorí vlastné priestory, návštevníci sa tak môžu zoznámiť aj s divadlami, ktoré možno nepoznajú, aj to je jeden z našich cieľov," uviedla pre TASR Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu v Bratislave, ktorý je koordinátorom podujatia tradične prinášajúceho "veľmi živé, atraktívne a kreatívne projekty".

Fekete ďalej vysvetlila, že heslo Vojna nemá ľudskú tvár vzniklo ako parafráza názvu diela oceňovanej bieloruskej autorky a nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Svetlany Alexijevič. "Dávame odkaz, že divadelná obec nechce mlčať, rozhodli sme sa, že jedna programová línia tohtoročnej Noci divadiel sa bude týkať aj podpory našich kolegov na Ukrajine a ľudí, ktorí statočne bojujú a snažia sa zachovať zvrchovanosť svojej krajiny," dodala.

Noc divadiel 2022, ktorá prepája všetky divadlá na Slovensku, prinesie aj umelecké reakcie na vojnu na Ukrajine, umelci sa podelia o svoje bezprostredné zážitky z napadnutých oblastí aj prostredníctvom zhotovenej dokumentácie. V programe nechýbajú tanečné improvizácie, videoprojekcie, online komediálny seriál Hravé čítanie, rozhovory o histórii a tvorbe divadla, výstavy, kvízy, workshopy i koncerty.

"Je dôležité, že spájame naše divadlá, je veľmi dôležité, aby sme boli jedna silná divadelná rodina, aby sme si vedeli navzájom pomôcť, keď treba. Toto je takisto jeden z motívov Noci divadiel," poznamenala šéfka Divadelného ústavu.

Zoznam zapojených divadiel je dostupný na www.nocdivadiel.sk/program.

Myšlienka spoločného podujatia vznikla na podnet francúzskych divadelných umelcov v roku 2008. Možnosť prezentovať divadelný program aj inak, ako počas všedných dní, spája stovky divadiel a tisícky divákov vo vybraných krajinách Európy.