Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Noc múzeí a galérií 2020 sa koná netradične, vo virtuálnej podobe

Na archívnej snímke Slovenské národné múzeum v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vodárenské múzeum sprístupňuje online výstavu Ekologická katastrofa na II. vodnom zdroji v Bratislave a datasheety významných objektov a ľudí v histórii bratislavskej vodárne.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) pozýva v sobotu milovníkov kultúrneho dedičstva a ostatných návštevníkov bez rozdielu veku na virtuálnu Noc múzeí a galérií. V poradí 16. ročník populárneho celoeurópskeho podujatia sa koná z dôvodu protiepidemických opatrení netradične v online priestore. Program 20 múzeí a galérií v Bratislave, vrátane múzeí SNM na celom Slovensku, môžu diváci sledovať od 15.00 do 24.00 h na nmag.snm.sk.

Spoločný program pamäťových a kultúrnych inštitúcií ponúka viacero tém, v centre záujmu stojí múzejný artefakt alebo výtvarné dielo a jeho prezentácia. Na divákov čakajú virtuálne výstavy, komentované audio či videoprehliadky, kurátorské sprievody, prednášky, diskusie. Program online Noci múzeí a galérií pripravili organizátori aj vo forme inštruktážnych videí, datasheetov, herných zón, kvízov či pracovných listov.

Napríklad CVTI SR - Múzeum školstva a pedagogiky odprezentuje online výstavné cykly spomienok významných slovenských osobností, ktoré zaspomínali na svoje školské časy, zverejňuje i školské zbierkové predmety z rokov 1918 až 1945, v ponuke je aj virtuálna prehliadka zrekonštruovaných priestorov nového sídla múzea. Vodárenské múzeum sprístupňuje online výstavu Ekologická katastrofa na II. vodnom zdroji v Bratislave a datasheety významných objektov a ľudí v histórii bratislavskej vodárne.

Aké je to ostať zamknutý v noci v múzeu si môžu vyskúšať záujemcovia vďaka online prezentácii SNM. Po výstavách a expozíciách sídelnej budovy ich prevedie staviteľ múzeí Michal Milan Harminc a kurátori zbierok. Čo všetko prežívali "Ženy v povstaní" ozrejmí prednáška k výstave Armáda v povstaní. Ako sa (ne)správať v múzeu vysvetlí SNM - Historické múzeum pomocou zábavných inštruktážnych videí. Pre deti ponúka aj príbehy a legendy o uhorských kráľoch.

Stredoeurópsky dom fotografie prináša audiovizuálnu prezentáciu výstavy stredoeurópskej fotografie Sonification v Galérii Zoya a fotografické vzdelávanie - Od individuálnych kurzov k detským táborom. Viac než milión zdigitalizovaných objektov kultúrneho dedičstva Slovenska sprístupňuje počas Noci múzeí a galérií prezentačný portál Slovakiana. Záujemcom tiež umožňuje atraktívne detailné zobrazenie objektov, prezeranie virtuálnych výstav, sprievodov po pamiatkach, vytváranie vlastných zbierok a zdieľanie zaujímavých tém.

Noc múzeí a galérií v réžii TSK sa tento rok odohrá tiež vo virtuálnom priestore


Noc múzeí a galérií v réžii Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa tento rok odohrá online. Na špeciálnu prehliadku pozýva verejnosť krajské Hornonitrianske múzeum v Prievidzi aj Trenčianske múzeum v Trenčíne.

Ako informovala Sláva Gajdošíková z komunikačného oddelenia Úradu TSK, aktuálna situácia múzejníkov neodradila a pre svojich priaznivcom pripravili viaceré aktivity, ktoré sa odohrajú vo virtuálnom priestore.

„Trenčianske múzeum pripravilo pre online návštevníkov virtuálny lektorský výklad k nedávno otvorenému Južnému opevneniu Trenčianskeho hradu, videoprezentáciu a prednášku o bohatom fonde muzeálnej knižnice, aj prednášku o epidémiách v dejinách Trenčína. Prezentácie budú dostupné na stránke múzea a na YouTube kanáli Trenčianskeho hradu,“ informovala Gajdošíková.

Hornonitrianske múzeum v Prievidzi odprezentuje na sociálnych sieťach vybrané druhy muzeálií. Diváci nahliadnu do tajomstiev výroby čepca, pripomenú si všestranne nadaného rodáka Vavrinca z Nedožier a na záver si vypočujú nezabudnuteľné rozprávanie zachytávajúce okamihy doby i ľudí hornonitrianskeho regiónu.

Aj v múzeu hračiek je sobotná Noc múzeí a galérií virtuálna


Noc múzeí a galérií organizuje tohto roku aj Múzeum bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni vo Veľkokrtíšskom okrese virtuálnou formou. Informovala o tom jeho kultúrno-propagačná manažérka Katarína Hanková Jančeková.

„V sobotu od 15.00 h môžete z pohodlia domova sledovať naše videá na adrese nmag.snm.sk. Pripravili sme pre vás Bábkodielňu cez objektív, bábkovú rozprávku O hradnom duchovi či seriál virtuálnych prehliadok expozícií,“ priblížila Hanková Jančeková.

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek sídli od roku 1991 v barokovom kaštieli, ktorý bol v 18. storočí postavený na časti zrúcaniny hradu Modrý Kameň. Spočiatku išlo o vlastivedné múzeum, od roku 1994 sa ako jediné na Slovensku špecializuje na hračky a bábkové divadlo. V roku 2002 sa stalo súčasťou Slovenského národného múzea.

Malokarpatské múzeum v Pezinku ponúka virtuálnu návštevu výstavy


Malokarpatské múzeum v Pezinku pripravilo pre svojich návštevníkov novinku a prvý raz v sobotu sprístupní cez internet podujatie k Noci múzeí a galérií. "Vyskúšame si takéto online podujatie prvý raz a sprístupníme na kanáli YouTube čerstvo otvorenú výstavu Malé Karpaty fotoobjektívom Stana Jendeka a Jana Šípa. Diváci si prostredníctvom videa budú môcť pozrieť aj autorský výklad umelca," povedal pre TASR Martin Hrubala, riaditeľ Malokarpatského múzea v Pezinku.

"Aj keď som presvedčený, že múzeum treba navštíviť osobne a nestačí len zdieľať videá a dávať statusy na sociálne siete, predsa len môžeme vďaka virtuálnemu priestoru dávať o sebe vedieť a pozývať ľudí na naše akcie," doplnil Martin Hrubala.

V tento deň, teda 14. novembra, sa múzeá a galérie na Slovensku môžu pripojiť k celoeurópskej iniciatíve La Nuit européenne des musées a priblížiť tak svoju činnosť širokej verejnosti. Kultúrna obec sa aj napriek sťaženým podmienkam spôsobeným pandémiou ochorenia COVID-19 snaží naďalej prezentovať svoje aktivity vo virtuálnom priestore.

Malokarpatské múzeum tiež na svojej webovej stránke ponúka online prehliadky svojich stálych expozícií. "Prostredníctvom svojho kanála na YouTube sa prihovárame našim návštevníkom a prinášame aj nové informácie o rekonštrukčných prácach, ktoré tento rok v našom objekte prebiehajú. Zriadili sme tiež e-shop, prostredníctvom ktorého sa dajú nakúpiť suveníry a publikácie," vysvetlil Hrubala.

Okrem iných si možno na e-shope zakúpiť aj publikáciu Malé Karpaty – malé milé hory s fotografiami vystavujúcich umelcov Jendeka a Šípa, so sprievodným textom Stana Bellana, alebo tiež knihu Martina Hrubalu Vinohradnícke lisy v Malokarpatskej oblasti. Práve unikátna a v Európe najväčšia zbierka vinohradníckych lisov je totiž jedným z najväčších "pokladov" múzea.

Malokarpatské múzeum si pred mesiacom pripomenulo 60 rokov od svojho založenia. Vzniklo 17. októbra 1960, no pre verejnosť bolo otvorené o rok neskôr 22. septembra 1961. Vzhľadom na pandemickú situáciu odložilo múzeum na rok 2021 aj podujatia spojené s oslavami svojej šesťdesiatky.

Svoje priestory má pre individuálnych návštevníkov otvorené s podmienkou dodržiavania všetkých protipandemických opatrení. Novinku pripravilo Malokarpatské múzeum aj vo svojej pobočke, v Literárnom a vlastivednom múzeu vo Svätom Jure, kde je od začiatku novembra sprístupnená vynovená expozícia Dejiny mesta Svätý Jur.

"Posilňujeme zatiaľ náš virtuálny priestor a svoju prítomnosť v ňom. Naučili sme sa tieto veci robiť vďaka tomu, že sme nevideli v súčasne prebiehajúcej pandémii len ohrozenie, ale aj príležitosť vyskúšať niečo nové," doplnil Hrubala.