Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Noc múzeí a galérií 2021 spestrí aj seminár Podnikáme umením

Na archívnej snímke Slovenská národná galéria (SNG) v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Slovenská národná galéria (SNG) prispieva bohatým online programom i novým výstavným cyklom Vo výklade.

Bratislava 15. mája (TASR) - Tretia májová sobota patrí na Slovensku celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií. V poradí 17. ročník sa koná online i offline. Desiatky múzeí a galérií pozývajú návštevníkov do novootvorených expozícií a výstav, ktoré môžu záujemcovia skutočne navštíviť, hoci v obmedzenom režime. Pozvaní sú aj do online priestoru zbierkotvorných inštitúcií na celom Slovensku. Podujatie organizuje Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci so Zväzom múzeí na Slovensku (ZMS). Záštitu nad ním prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Galéria mesta Bratislavy privíta návštevníkov v expozíciách v Mirbachovom a Pálffyho paláci, ponúka aj online možnosť cítiť sa ako výtvarný turista, či poslať virtuálnu pohľadnicu z výstavy diel Edmunda Gwerka.

Slovenská národná galéria (SNG) prispieva bohatým online programom i novým výstavným cyklom Vo výklade, ktorým vo verejnom priestore predstavuje diela reagujúce na otázky súčasného spoločenského života.

Slovenské centrum dizajnu sprístupňuje znovuotvorenú výstavu Slovenské múzeum dizajnu – 100 rokov dizajnu a novú výstavu 2 x Polonský v Galérii dizajnu Satelit.

Hybridný program pripravila bratislavská Galéria Umelka - Slovenská výtvarná únia. "Chystáme najprv seminár Podnikáme umením, bude prebiehať online cez Zoom. Lektor - pedagóg, výtvarník, dizajnér Braňo Jelenčík, autor knihy Manažment zdrojov a marketing v umení a kreatívnom priemysle, bude hovoriť o tom, ako sa reálne uživiť v kultúrnom a kreatívnom sektore," priblížila pre TASR manažérka galérie Andrea Křístek Kozárová seminár primárne určený pre absolventov umeleckých škôl. Dodala, že v programe naživo ponúkne Umelka tanečné predstavenie Priviazaní na kôl okamihu v spolupráci so združením bees-R.

Zaujímavý online program a prezenčné prehliadky prinesie Noc múzeí a galérií 2021 i do ďalších častí Slovenska. V zbierkotvorných inštitúciách si múzejníci a galeristi pripravili okrem prehliadok a sprievodov aj hry, kvízy, či prezentácie kníh a divadelné predstavenia.

Aj v tomto roku sa väčšina múzeí a galérií rozhodla pre návštevnícky atraktívne vstupné, ktoré je potrebné zaplatiť len v prvej navštívenej inštitúcii. Múzeá SNM na celom Slovensku ponúkajú jednotné vstupné tri eurá a pre deti do desať rokov a osoby ZŤP vstup zdarma. Program je dostupný na www.nmag.sk.