Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Najviac nominácií na ceny Slnko v sieti majú Môj pes Killer a Kandidát

Mira Fornay Foto: Peter Procházka

Slávnostné udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti 2014 sa uskutoční 26. apríla v historickej budove Slovenského národného divadla.

Bratislava 27. marca (TASR) - Najviac nominácií na národné filmové ceny Slnko v sieti 2014 získali snímky Môj pes Killer režisérky a scenáristky Miry Fornay (šesť nominácií) a režisérsky debut Jonáša Karáska Kandidát, ktorý je na ocenenie nominovaný v piatich kategóriách. Po štyri nominácie dostali filmy Colette, Ďakujem, dobre, Klauni a Zázrak. O titul najlepší hraný film zabojujú Môj pes Killer, Kandidát a Zázrak režiséra Juraja Lehotského. Rozhodli o tom vo februárovom hlasovaní členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), keď v prvom kole vybrali v jednotlivých kategóriách nominácie na ocenenia.

Na základe prihlášok producentov vyberali akademici zo 14 dlhometrážnych hraných, 13 dokumentárnych, piatich animovaných a piatich krátkych hraných filmov. Zo súťažiacich dokumentov sú nominované filmy Hodina dejepisu režiséra Dušana Trančíka, Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa a Nový života Adama Oľhu. Najlepším animovaným filmom sa môže stať snímka Ondreja Rudavského Mesiac, Pandy Matúša Vizára alebo film Ivany Šebestovej Sneh. Nominácie v kategórii krátky hraný film získali snímky Momo režiséra Teodora Kuhna, Tanec tigra Martina Repku a Výstava režisérskej dvojice Peter Begányi a Andrej Kolenčík.

Najlepším hercom v hlavnej úlohe môže byť Oldřich Kaiser (Klauni), Adam Mihál (Môj pes Killer) alebo Attila Mokos (Ďakujem, dobre). Vo vedľajšej úlohe ním bude jeden z trojice Miroslav Krobot (Ďakujem, dobre), Michal Kubovčík (Kandidát) alebo Jiří Lábus (Klauni).

V kategórii Najlepšia herečka v hlavnej úlohe sú nominované Michaela Bendulová (Zázrak), Zuzana Mauréry (Ďakujem, dobre) alebo Soňa Norisová (V tieni), vo vedľajšej úlohe akademici opäť nominovali Zuzanu Mauréry za výkon v snímke Colette, o víťazstvo v tejto kategórii zabojuje aj Jana Oľhová (Ďakujem, dobre) a Táňa Pauhofová (Eštebák).

O titul najlepšia filmová réžia sa uchádzajú Mira Fornay (Môj pes Killer), Jonáš Karásek (Kandidát) a Robert Kirchhoff (Kauza Cervanová. Na ocenenie v kategórii Najlepší filmový scenár sú nominovaní Mira Fornay, Peter Jarchovský za snímku Klauni a Juraj Lehotský spolu s Marekom Leščákom za film Zázrak.

Slávnostné udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti 2014 sa uskutoční 26. apríla v historickej budove Slovenského národného divadla (SND). O ocenenia sa uchádzajú slovenské filmy a s nimi spojené tvorivé výkony, ktoré mali premiéru v rokoch 2012 a 2013.

TASR informovala Silvia Dydňanská zo Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.