Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Nostalgie zajtrajších rán Žákovej sú vystavené v trnavskej synagóge

Snímka z výstavy autorky Vlasty Žákovej s názvom Nostalgie zajtrajších rán 31. mája 2020 v Synagóge - Centra súčasného umenia v Trnave. Ide o reprezentatívnu prezentáciu osobitej textilnej tvorby autorky za posledné desaťročie (2010 –2020), kde hlavnú rolu hrajú kolážové vyšívané reliéfy, mäkké plastiky (aj v UV svetle) a digitálne žakárové vzory. Foto: TASR – Lukáš Grinaj

Kurátorom výstavy je riaditeľ Galérie Jána Koniarka Vladimír Beskid.

Trnava 1. júna (TASR) – K výstavám, ktoré trnavská Galéria Jána Koniarka (GJK) plánovala realizovať v skorších termínoch a pre koronavírusovú pandémiu čas ich otvorenia musela posunúť, patrí aj prezentácia textilnej výtvarníčky Vlasty Žákovej. Retrospektívu diel posledného desaťročia nazvala Nostalgie zajtrajších rán, v Synagóge – Centre súčasného umenia bude inštalovaná do začiatku júla.

Kurátorom výstavy je riaditeľ GJK Vladimír Beskid. Vlastu Žákovú predstavuje ako výraznú postavu slovenskej scény v osobitej experimentálnej práci s textilným materiálom, od ručnej niťokresby a látkových kolážových krajín, cez mäkké skulptúry až po žakárové digitálne vzory a ich intermediálne presahy smerom k odevnému dizajnu, maskám, fotografii a performance.

"Jej retrospektívna prezentácia ukazuje cestu textilným svetom umenia a tiež potvrdzuje Žákovej ojedinelú charakteristickú polohu v kombinácií molitanu, látok, stužiek a nití," uviedol kurátor. V dielach rokov 2010 až 2020 hlavnú rolu zohrávajú kolážové vyšívané reliéfy, mäkké plastiky, aj v UV svetle, a digitálne žakárové vzory.

Žáková (narodená v roku 1981 v Rožňave), žije a tvorí v Bratislave a v obci Malá Lúč. Študovala na katedre výtvarných umení a intermédií Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach a na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Vystavovala v Levoči, Bratislave, Košiciach, Banskej Štiavnici, Spišskej Novej Vsi, v Ústí nad Labem.