Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Pohronské múzeum priblíži históriu a rôznorodosť betlehemov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Múzeum pripomína, že tradícia betlehemov siaha až do obdobia stredoveku, keď sa rozšírila z Talianska v podobe živých betlehemov v kostoloch.

Nová Baňa 3. decembra (TASR) – V Pohronskom múzeu v Novej Bani počas vianočného obdobia priblížia návštevníkom históriu a rôznorodosť zobrazení betlehemov. Výstava Poďme bratia do Betlema potrvá od 4. decembra do konca januára 2021. Informovala o tom manažérka kultúry múzea Jana Potocká.

Výstava v Pohronskom múzeu bude pozostávať z ľudových, ale i modernejších betlehemov. Väčšinu z nich vyrobili novobanskí rezbári, pričom niektoré pozostávajú z viac ako 60 kusov figúrok. „V našom múzeu v expozícii Insitná drevorezba máme po celý rok vystavený betlehem od novobanského rezbára Štefana Trnku. Tento je z roku 1968 a je jedným z prvých pohyblivých betlehemov na Slovensku,“ uviedla Potocká.

Múzeum pripomína, že tradícia betlehemov siaha až do obdobia stredoveku, keď sa rozšírila z Talianska v podobe živých betlehemov v kostoloch. „Betlehemárstvo“ ako výtvarný prejav sa na území Slovenska začalo rozvíjať v 18. storočí. Svetovým skvostom je betlehem z Rajeckej Lesnej, ktorý je dokonca najväčším dreveným betlehemom v Európe. Známy je Banskoštiavnický betlehem, ktorý je zaradený medzi najväčšie slovenské pohyblivé betlehemy.