Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Nová česká komédia Hádkovci sa odohráva v jednom byte

Na snímke český režisér Vojtěch Moravec počas tlačovej konferencie k premiére komédie Hádkovci 11. júla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Do úloh bratov Hádkovcov obsadil režisér Jakuba Prachařa a Hynka Čermáka, ich manželky, ktoré sa navzájom nenávidia, si zahrala Sandra Nováková s Jitkou Čvančarovou.

Bratislava 11. júla (TASR) - Novú českú komédiu Hádkovci predstavili v pondelok v Bratislave. Filmová novinka je počinom režiséra Vojtěcha Moravca a herečky Sandry Novákovej, spoločne k nej napísali scenár. Po komédii Matky ide o druhú celovečernú snímku životných partnerov. "Bol COVID, všetci boli spolu, mali ponorku, ľudia okolo nás sa veľa hádali a na nás to tiež prišlo, tiež sme sa začali hádať, a prišiel nápad. Hlavne sme s Vojtom chceli začať niečo tvoriť, keď sme mali čas, prišlo nám vtipné vyťažiť z hádok, keď sú všade okolo," uviedla na tlačovej konferencii Nováková.

V príbehu sa predstavia dvaja bratia a ich manželky, štvorica, ktorá sa na ničom nezhodne a čelí ďalšiemu sporu o dedičstvo. Zapojí sa doň tiež otec obidvoch bratov a napokon aj sestra, ktorá mieri na nečakané rodinné stretnutie. Do úloh bratov Hádkovcov obsadil režisér Jakuba Prachařa a Hynka Čermáka, ich manželky, ktoré sa navzájom nenávidia, si zahrala Sandra Nováková s Jitkou Čvančarovou. Otca stvárňuje Ondřej Pavelka a sestru, ktorá obidvom švagrinám leží v žalúdku, Lucie Polišenská.

Zaujímavosťou je, že celý film sa odohráva v jednom byte, nakrúcanie tak bolo podľa režiséra dosť pohodlné. "Postavili sme si ho v ateliéri, bol výrazne väčší než skutočný panelákový byt. Pekne pohodlne sme sa doň vošli so všetkým zázemím. Točiť v paneláku deväť dní v kuse je dosť nekomfortné a technologicky náročné," poznamenal Moravec k snímke, ktorú celkovo nakrúcali 12 dní chronologicky.

Prvá hádka, ktorú predvedú filmoví manželia Prachař a Nováková, trvala podľa slov herečky sedem až osem minút. "Išli sme vkuse, človek sa tam veľa zacykluje a vracia, vo filme je to už dosť skrátené," spomína Nováková na nakrúcanie. "Museli sme to skrátiť, pretože už to začala byť skôr psychologická dráma než komédia, také skutočné to bolo," dodal režisér snímky.
Na snímke český herec Ondřej Pavelka (vo filme táta) počas tlačovej konferencie k premiére komédie Hádkovci 11. júla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Niektorým divákom môže pripomenúť prvý film o rodine Homolkovcov. "Ozvuky na Homolkovcov som tam trošku cítil, možno to tak nebolo ani mienené," poznamenal Pavelka, ktorého veľmi oslovil scenár. "Páčil sa mi jazyk, ktorý je úžasne vyprázdnený, páčili sa mi pauzy, ktoré scenár ponúka. Text mi prišiel v dnešnej dobe aktuálny," dodal herec. "Situácie sú veľmi dobre známe zo života, je to film, ktorý si môžete pustiť ako výbornú komédiu, zároveň ako temný príbeh, pretože všetky konflikty sa začínajú úplnou banalitou," povedal pre TASR Pavelka.

Dialógy a slovné prestrelky postáv dotvárali a zdokonaľovali počas hereckých skúšok ešte pred samotným nakrúcaním. "Pri písaní sme si toľkokrát opakovali každú vetu, kým úplne skvele sluchovo neladila. Vyhadzovali sme slová a nahrádzali inými, než nám to znelo úplne perfektne," uviedla pre TASR Nováková.
Na snímke česká herečka Sandra Nováková (vo filme Silvia) počas tlačovej konferencie k premiére komédie Hádkovci 11. júla 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Komédia Hádkovci vstúpi do slovenských kín 14. júla.