Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Nová divadelná hra KĽUD-u je inšpirovaná alžbetínskym divadlom

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

"Hra sa veľmi voľne pohráva s témou hry Wiliama Shakespeara Sen noci svätojánskej," uviedol umelecký vedúci KĽUD-u Jozef Jenčo.

Kladzany 29. júna (TASR) – Nová divadelná hra Kladzianskeho ľudovo-umeleckého divadla (KĽUD) z obce Kladzany vo Vranovskom okrese, je inšpirovaná alžbetínskym divadlom. Šenik v moci svatojanskej približuje "večný" súboj medzi láskou a nenávisťou tradične v zemplínskom nárečí. Súbor by ho počas leta rád predstavil v čo najväčšom počte miest a obcí, uviedol pre TASR umelecký vedúci KĽUD-u Jozef Jenčo.

"Hra sa veľmi voľne pohráva s témou hry Wiliama Shakespeara Sen noci svätojánskej. Je ale prispôsobená slovanským podmienkam, takže v nej vystupujú slovanskí, nie antickí bohovia, a tiež "bežný dedinský občan", ktorý je, ako inak, len figúrkou v božskom súboji medzi láskou a nenávisťou," priblížil Jenčo. Dej hry je situovaný do začiatku 20. storočia.

Podľa Jenča sa má celá výprava Šenika (senník, pozn. TASR) v moci svatojanskej čo najviac podobať na alžbetínske divadlo. I preto svoju novú hru nepripravili tradične k Silvestru, ale pred letnou sezónou. "Chceme ju čo najviac hrať v exteriéri, i v – pre divadlo - najnevhodnejších priestoroch," ozrejmil.

Predpremiéru hry, ktorú z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, avizuje KĽUD na sobotu 2. júla, keď ju so začiatkom o 19.30 h predstaví na ihrisku kladzianskej materskej školy. Premiéra je naplánovaná na 20.00 h v nedeľu 3. júla v alternatívnom priestore Nostalgia Garden v Michalovciach.