Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Nová dráma 2019 zaostrí na Grécko, patrónkou festivalu je Carbunariu

Na snímke sprava riaditeľka Divadelného ústavu Bratislava a festivalu Nová dráma /New Drama Vladislava Fekete, čestná riaditeľka festivalu herečka Zuzana Kronerová, dramaturgička Lenka Čepková a člen dramaturgickej rady festivalu Lukáš Kopas počas tlačovej konferencie k jubilejnému 15. ročníku divadelného festivalu Nová dráma/New Drama v znamení environmentalistiky a ekológie 25. apríla 2019 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

V sekcii Focus 2019, zameranej na grécke divadlo a drámu sa predstaví ODC Ensemble s interaktívnou performanciou Revolt Athens v réžii Elli Papakonstantinou.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Desať inscenácií súčasnej slovenskej a svetovej drámy zabojuje o ceny na festivale Nová dráma/New Drama 2019. Podujatie sa uskutoční od 4. do 9. mája v bratislavských divadlách.

"Tento ročník je v znamení ekologického pohľadu na súčasné divadlo, respektíve naopak, súčasné divadlo poukazuje na problémy, ktoré sa objavujú v našom životnom prostredí," uviedla vo štvrtok na tlačovej konferencii Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu a festivalu Nová dráma, ktorého leitmotívom je vzťah divadla a drámy k ekológii a environmentalistike.

V sekcii Focus 2019, zameranej na grécke divadlo a drámu sa predstaví ODC Ensemble s interaktívnou performanciou Revolt Athens v réžii Elli Papakonstantinou. Theory Event na tému Grécke divadlo v rokoch krízy (2009 - 2019) povedie grécky teatrológ Savas Patsalidis. Publikácia Divadelného ústavu predstaví tiež tvorbu troch súčasných gréckych dramatikov. "Tento výber zachytáva autorov, ako sú Nina Rapi, Jannis Mavritsakis a Dimitris Dimitriadis. Nina Rapi bude aj prítomná na festivale, budeme s ňou diskutovať o súčasných podobách gréckeho divadla," dodala.

Patrónkou jubilejného ročníka je rumunská režisérka, dramatička a performerka Gianina Carbunariu, ktorá povedie masterclass. Na festivale uvedú do života nový zborník jej hier, ktorý vydáva Divadelný ústav. "Sme radi, že prijala naše pozvanie, skutočne neexistuje európske divadlo, ktoré by Gianinu neinscenovalo. Otvára európske témy, je veľmi spoločensky kritická, začo má aj isté problémy vo svojej krajine," poznamenala Fekete k autorke, ktorej hry Kebab, Stop the Tempo a Michaela, tigrica z nášho mesta boli preložené a inscenované režisérmi v Európe, USA, Kanade, Japonsku.

V programe figuruje aj medzinárodná konferencia, zameraná na ekologické a environmentálne problémy v divadle, za účasti popredných teoretikov a praktikov v odbore. Festival uvedie aj nový projekt Divadelného ústavu Green Drama. V rámci neho predstavia nové dramatické texty slovenských autorov, ktoré aktuálne vznikajú a zameriavajú sa práve na ekologické a environmentálne otázky.

Hlavný program doplní inscenované čítanie finálových textov súťaže Dráma 2018 - Trojboj. Ako informovala Lenka Čepková, členka poroty súťaže pôvodných dramatických textov v slovenskom a českom jazyku, porotcovia vyberali z 34 prihlásených textov troch finalistov. Sú nimi A. S. Baske s textom Strigy, Ervín Hodulík s textom Jánova maľba a Kaja Kowalczuková s textom 63/64.

V súťažnom programe figurujú Štúdio 12, Bratislava a Divadlo Pôtoň, Bátovce s inscenáciou Americký cisár, predstavenie Petry Fornayovej a kol. Koniec Koniec, bratislavské Divadlo NUDE s titulom Ľúbim ťa a dávaj si pozor, Prešovské národné divadlo s inscenáciou Moral insanity, Divadlo Astorka Korzo '90 s titulom Náš človek, Činohra Slovenského národného divadla s Projektom 1918, nitrianske Teatro Tatro s inscenáciou Stalker, Mestské divadlo Žilina s dielom Vedľajšie účinky, bratislavské GUnaGU s hrou Vodka a chróm (sestričky, pacienti, doktori a disidenti) a Štátne divadlo Košice s inscenáciou Znovuzjednotenie Kóreí. Do nesúťažného programu Nádejná budúcnosť sa dostala inscenácia bratislavského Štúdia 12 Soren Kierkegaard.

Predstavenia sa odohrajú v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, SND, Štúdiu 12, na Malej scéne STU a v Divadle Astorka Korzo '90. Taktiež sa budú konať v A4 - priestore súčasnej kultúry, v Búdke 22, V Divadle GUnaGU a Na seči č. 1. Viac informácií nájdu záujemcovia na www.novadrama.sk.