Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Nová expozícia v múzeu otvára dávny svet ľudí trnavského vidieka

Trnava, foto z archívu. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Sprievodkyňou detí po expozícii je kreslená postavička dievčatka v tradičnom trnavskom odeve.

Trnava 18. augusta (TASR) – Západoslovenské múzeum vo štvrtok otvára novú expozíciu Etnografia – materiálna kultúra trnavského vidieka. Projekt je prioritne zameraný na detských návštevníkov, ktorým jednotlivé oblasti spôsobu života ich predkov priblížia farebné ilustrácie od talentovanej Žanety Aradskej. Informovala o tom kurátorka Aneta Vlčková.

Sprievodkyňou detí po expozícii je kreslená postavička dievčatka v tradičnom trnavskom odeve. "Na veľkej magnetickej tabuli s motívom izby sa malí návštevníci hravou formou dozvedia, na čo slúžili jednotlivé predmety. Počas prehliadky zistia, čo sa schovávalo v obrovskej drevenej zásobnici zo Smoleníc, prečo majú plužné kolieska k pluhu z Dolného Lopašova každé koliesko inej veľkosti, či ako fungoval vinohradnícky preš na hrozno z Križovian nad Dudváhom," uviedla.

Do rúk si budú môcť zobrať rozličné keramické nádoby a hádať, na čo sa používali. "Obdivovať môžu kováčske mechy z Dolian, alebo maľovaný nábytok, ktorý vytvoril ľudový umelec Heřman Landsfeld," doplnila Vlčková. Staršie deti a dospelí si môžu prostredníctvom QR kódov prezrieť historické fotografie a zistiť ďalšie zaujímavosti.