Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

Nová monografia Matice Slovenskej približuje slovensko-maďarské vzťahy

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Svoje dielo prezentoval na medzinárodnej vedeckej konferencii s názvom 100 rokov Trianonskej zmluvy – diplomacia, štát a právo na prelome storočí.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Vzťahy Slovákov a Maďarov v priebehu posledného storočia mapuje nová publikácia Matice slovenskej (MS) pod názvom Slovensko-maďarské storočie 1918/1920 – 2018/2020 v historických, historiografických, biografických a bibliografických poznámkach.

"Na slovensko-maďarské vzťahy od vzniku Československej republiky v roku 1918 a podpísania Trianonskej mierovej zmluvy v roku 1920 nazerá cez prizmu histórie a osobností zaoberajúcich sa slovensko-maďarskými vzťahmi. Čitateľ sa zoznámi so slovenským pohľadom na problematiku tohto spolunažívania dvoch národov – maďarskej menšiny na Slovensku a takmer zaniknutej vetvy slovenského národa v Maďarsku,“ priblížil autor monografie literárny historik Matice slovenskej, kulturológ Pavol Parenička.

Svoje dielo prezentoval na medzinárodnej vedeckej konferencii s názvom 100 rokov Trianonskej zmluvy – diplomacia, štát a právo na prelome storočí, ktorú 14. a 15. októbra usporiadala Právnická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach pre právnych vedcov zo Slovenska, Maďarska a Poľska.