Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

SNG v novej knihe odpovedá na najčastejšie otázky kladené v galériách

Na archívnej snímke budova Slovenskej národnej galérie (SNG). Foto: TASR Dano Veselský

Kniha na 111 stranách odpovedá na viac než 30 otázok. Čitatelia sa napríklad dozvedia, kto je umelec, prečo chodiť do galérie či musíme umeniu vždy rozumieť alebo akú má umenie hodnotu.

Bratislava 4. februára (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) obohatila svoje vydavateľské počiny o novú publikáciu Prečo umenie?. Prináša v nej odpovede na najčastejšie otázky kladené v galériách.

"Publikácia je výsledkom spolupráce medzinárodného kolektívu autorov spojených pod platformou Máš umelecké črevo?, ktorá sa venuje sprístupňovaniu umenia predovšetkým mládeži," informovala TASR manažérka pre publicitu SNG Klára Hudáková.

Kniha na 111 stranách odpovedá na viac než 30 otázok. Čitatelia sa napríklad dozvedia, kto je umelec, prečo chodiť do galérie či musíme umeniu vždy rozumieť alebo akú má umenie hodnotu. Galéria priznáva, že v publikácii sa vyskytujú aj občas kuriózne otázky. Odpovede na ne sú postavené na konkrétnych príkladoch, doplnené o reprodukcie diel zo zbierok spolupracujúcich inštitúcií a tiež o zábavné ilustrácie umelca Davida Kakalíka.

Publikáciu môžu študenti a pedagógovia vnímať ako "svojráznu učebnicu" ktorá umenie predstavuje naprieč hranicami. "Pomáha pochopeniu rôznych prístupov v súčasnom umení a zároveň ho predstavuje ako dôležitú súčasť každodenného života," dodáva SNG.