Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Nová scéna hľadá talentovaných interpretov do muzikálu Mojžiš

Na archívnej snímke diváci sedia v sále Divadla Nová scéna. Foto: TASR Pavol Zachar

Muzikál Mojžiš pripravuje dva roky režisér a muzikálový interpret Patrik Vyskočil spolu s tímom tvorcov.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Divadlo Nová scéna (DNS) vyhlásilo konkurz do pripravovaného pôvodného slovenského muzikálu Mojžiš. Hľadá talentovaných interpretov, ktorí na vysokej úrovni ovládajú spev, tanec a herectvo. Konkurz do spevácko-tanečnej company sa uskutoční v priestoroch divadla 21. a 22. apríla. Premiéra muzikálu bude 25. októbra. TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Šebestová.

Muzikál Mojžiš pripravuje dva roky režisér a muzikálový interpret Patrik Vyskočil spolu s tímom tvorcov. Známy biblický príbeh ho zaujal už v detstve. "Prvé stretnutie s príbehom Mojžiša bolo na hodinách náboženstva, dokonca jedna z mojich najobľúbenejších animovaných hudobných rozprávok je práve Princ Egyptský s fenomenálnou hudbou Hansa Zimmera. Neskôr v dospelosti ma inšpiroval film Ridleyho Scotta Exodus, ktorý sa primárne zameriava na vzťah nevlastných bratov Mojžiša a Ramzesa," hovorí Vyskočil, ktorý na Novej scéne režíroval muzikály Cyrano z predmestia, The Bodyguard, autorskú tanečno-hudobnú šou Ak veríš zázrakom a viacero koncertov.

Dodáva, že zhruba pred tromi rokmi začal premýšľať nad tým, ako spracovať dôležité súčasné celospoločenské témy v pôvodnom muzikáli. "Zvolil som si práve Mojžiša a tému biblického exodu, aby som na jeho základe postavil silný príbeh hľadania kultúrno-národnostnej identity, hľadania nádeje, viery a odpustenia, ktoré tak veľmi absentujú v súčasnej polarizovanej spoločnosti," poznamenáva Vyskočil.

Na scenári sa spolu s ním podieľajú Dávid Hartl a Peter Pavlac, na hudbe spolupracuje s Ľubomírom Dolným a texty piesní píše spolu s textárom Jánom Štrasserom. Choreografiu bude mať v muzikáli na starosti Ladislav Cmorej, kostýmy navrhne Ľudmila Várossová a scénu Marek Hollý.

Vo veľkom výpravnom muzikáli budú účinkovať stálice DNS v sprievode živého orchestra, ale aj hostia ako Richard Autner, Barbora Švidraňová, Soňa Norisová a Petra Dubayová, ktorí prijali ponuku režiséra k spolupráci. "Potrebujeme veľa interpretov, ktorí na vysokej profesionálnej úrovni ovládajú všetky muzikálové zložky, teda spev, tanec a herectvo. Prostredníctvom konkurzu teda hľadáme mladých šikovných umelcov, ktorí doplnia náš ansámbel," uzatvára Vyskočil.

Detaily konkurzu spolu s prihláškou nájdu záujemcovia na webstránke divadla.