Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Nová scéna premiéruje s divákmi v hľadisku Quilterov Výstup

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Inscenáciu sa pokúsili tvorcovia počas skúšok doladiť hravosťou a improvizáciou. Vyzval ich na to samotný autor, aby niektoré reálie preniesli do slovenského prostredia.

Bratislava 14. mája (TASR) - Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) odpremiéruje v piatok s divákmi v hľadisku hru Petra Quiltera Výstup (The Hill). V komédii jedného z najuvádzanejších britských dramatikov účinkujú Martin Kaprálik, Marcel Ochránek a Pavol Plevčík pod taktovkou Svetozára Sprušanského.

Režisér a dramaturg pre TASR potvrdil, že divadlo v čase pandémie hľadalo komorné hry, ktoré by svojou témou oslovili dnešných súčasníkov. "Spomenul som si na text Petra Quiltera, ktorý som len prednedávnom čítal, je to novinka spred roka. Vedel som, že je to hra, ktorá ponúka vynikajúce herecké príležitosti pre troch hercov," uviedol Sprušanský. Inscenácia, ktorá mala online premiéru 25. februára, podľa jeho slov pojednáva o kríze stredného veku a sile priateľstva. "Zdalo sa mi, že by to mohlo byť niečo, čo oslovuje aj mňa a mohlo by osloviť i divákov," priznal režisér, ktorý inscenoval na Novej scéne aj Quilterov hit BoyBand, komédiu o popovom priemysle, s ktorou autor v roku 1999 debutoval na West Ende.

Peter Quilter je divadelným nadšencom známy hrami, v ktorých odhaľuje zákulisie umeleckého prostredia, divadelného sveta alebo šoubiznisu, ale píše aj komorné hry o súčasníkoch a témach, ktoré ich zaujímajú. "To je práve prípad hry Výstup," dodal Sprušanský. Táto komédia by podľa neho mala divákov rozosmiať napriek tomu, že prináša vážnu tému: "To si na humore Petra Quiltera veľmi vážim, že to nie je humor za každú cenu. To nie sú dverové, situačné gagy, je to viac konverzačná komédia, o veciach vážnych a zložitých hovorí vždy s nadhľadom a humorom."

Inscenáciu sa pokúsili tvorcovia počas skúšok doladiť hravosťou a improvizáciou. Vyzval ich na to samotný autor, aby niektoré reálie preniesli do slovenského prostredia. "Čiže objavia sa aj veci, ktoré diváci dôverne poznajú, ale inscenáciu sme naplnili aj našimi vlastnými životnými skúsenosťami," uzavrel Sprušanský.