Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Nová scéna verí, že neštandardná premiéra rozbúšila srdcia divákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ďakujeme za aplauz, ktorý nám dáva zmysel bojovať aj za takýchto ťažkých podmienok, dodala Fašiangová k premiére inscenácie Výstup.

Bratislava 26. februára (TASR) - Podľa generálnej riaditeľky Divadla Nová scéna (DNS) Ingrid Fašiangovej je divadlo bez diváka a sezóna bez predstavení smutným konštatovaním tohto dlhotrvajúceho obdobia. "Inscenácie zapadajú prachom, pandémia nám ich neumožňuje ani len oprašovať. Aby sme úplne nevychladli z tvorivých procesov, rozhodli sme sa naštudovať a priniesť divákom komorné komediálne inscenácie," komentovala štvrtkovú (25. 2.) online premiéru hry britského autora Petra Quiltera Výstup. V komédii o sile priateľstva a kríze stredného veku sa v réžii Svetozára Sprušanského predstavili Martin Kaprálik, Marcel Ochránek a Pavol Plevčík.

"Autor, režisér, ako aj traja talentovaní herci nášho umeleckého súboru sú zárukou kvalitnej inscenácie a dobrej zábavy. Veríme, že naša neštandardná online premiéra rozbúšila srdcia divákov, ďakujeme za aplauz, ktorý nám dáva zmysel bojovať aj za takýchto ťažkých podmienok," dodala Fašiangová k premiére inscenácie, za ktorú si Nová scéna vyslúžila na sociálnej sieti spokojné reakcie divákov a aspoň virtuálny aplauz.

Zaujímavosťou štvrtkovej premiéry bol aj fakt, že cez prestávku sa publiku pri obrazovkách prihovoril režisér a dramaturg predstavenia Svetozár Sprušanský. Ten inscenáciu priblížil divákom, ktorým tak vykompenzoval klasické čítanie bulletinu cez prestávku priamo v divadle. Následne si diváci mohli pozrieť aj rozhovor s autorom hry Petrom Quilterom, ktorý zrealizoval Thomas Puskailer.

Jedinou diváčkou priamo v hľadisku divadla bola okrem režiséra a kameramanov generálna riaditeľka DNS, ktorá účinkujúcim po klaňačke poďakovala a odovzdala kyticu. Herci si opäť uvedomili, ako im chýbajú diváci a ozajstný potlesk, ako všetkým divadelníkom chýba "normálne" divadlo.