Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Nová scéna vyhlásila súbeh na slovenský muzikál pre mladých tvorcov

Na archívnej snímke z 15. januára 2022 návštevníci sedia v sále Divadla Nová scéna, foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Zachar

Som presvedčená, že mladí autori vytvoria dielo s výpovednou hodnotou, ktoré osloví predovšetkým ich rovesníkov, uviedla manažérka DNS.

Bratislava 28. marca (TASR) - Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) vyhlásilo súbeh na vytvorenie a následnú realizáciu pôvodného autorského slovenského hudobno-dramatického diela. Určený je pre tvorcov do 40 rokov, ktorí sa môžu prihlásiť s muzikálom ľubovoľnej témy a hudobného charakteru so zacielením na mladého diváka. "Cieľom tohto súbehu je iniciovanie a podpora vzniku pôvodného muzikálového diela mladej začínajúcej autorskej generácie na Slovensku. Víťazné diela budú následne profesionálne zrealizované a uvedené v DNS," uviedla pre TASR Zuzana Šebestová, PR manažérka DNS.

Divadlo podľa generálnej riaditeľky Ingrid Fašiangovej dlhodobo zvažovalo pripraviť pôvodný hudobno-dramatický titul adresovaný mladému divákovi. "Upustili sme od oslovenia renomovaných autorsko-realizačných tímov a rozhodli sme sa dať priestor mladej tvorivej generácii. Som presvedčená, že mladí autori vytvoria dielo s výpovednou hodnotou, ktoré osloví predovšetkým ich rovesníkov," dodala s tým, že súbeh zároveň zviditeľní nové talenty, ktoré do budúcna obohatia divadelnú scénu.

V rámci anonymného súbehu je potrebné do 17. júna odovzdať podrobnú synopsu diela s hlavnou dejovou a obsahovou líniou, jeho štruktúru, počet hudobno-speváckych a tanečno-hudobných čísiel. "Súčasťou súbehu je aj osem strán textu ucelenej časti diela a dve otextované piesne," spresňuje DNS.

"Otvorenosť v témach aj žánri by mala byť zárukou pestrosti súbehu. Uchádzači by v prvotných príspevkoch mali preukázať jasnosť v celkovej štruktúre diela a v jednotlivých piesňach či dialogickej forme vybranej scény zasa charakteristický rukopis," komentuje súbeh dramaturg DNS Svetozár Sprušanský.

Všetky dodané materiály posúdi a najkvalitnejšie práce vyberie sedemčlenná odborná komisia. Následne bude s ich tvorcami pracovať na výslednej podobe diela, ktoré by sa malo začať realizovať začiatkom roka 2023. Premiéra víťazného diela zo súbehu je plánovaná na koniec februára 2023.

Podrobné informácie o súbehu sú dostupné na stránke divadla.