Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Nová scéna zaradila do repertoáru hry reflektujúce problémy mladých

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Problematiku narastajúceho násilia a agresivity v spoločnosti, ktoré vedú napríklad aj k šikane v školách, reflektuje hra Punk Rock.

Bratislava 8. novembra (TASR) – Bratislavské Divadlo Nová scéna reaguje na zložitú situáciu v spoločnosti. Do repertoáru zaradilo tri inscenácie dramaturgickej línie Mladá Nová scéna – Punk Rock, Domov a Elekrický anjel. "Svojimi témami reflektujú aktuálne a neľahké problémy dnešných mladých ľudí, vyrastajúce z hodnotovej i morálnej krízy celej našej spoločnosti," uviedla pre TASR PR manažérka DNS Zuzana Šebestová.

Dramaturg divadla a režisér predstavení Svetozár Sprušanský upozorňuje, že divadlo môže mladým pomôcť pochopiť svet a seba v ňom. "Predstavenia sa snažia nemoralizovať a nepoučovať, témy spracovávajú výsostne divadelným spôsobom, používajú súčasnú optiku a aj slovník dnešných mladých ľudí," vysvetľuje s tým, že predstavenia majú umelecký, ale aj edukatívny rozmer a význam. "Po skončení každého z nich nasleduje odborne garantovaná, ale pritom neformálne a priateľsky vedená diskusia so špecialistami na danú tému a tvorcami predstavenia," dodáva Sprušanský.

Problematiku narastajúceho násilia a agresivity v spoločnosti, ktoré vedú napríklad aj k šikane v školách, reflektuje hra Punk Rock. "Ukazuje súčasné vzťahy, konfliktné situácie, ktoré, ak sa včas neriešia, môžu viesť k tragickým následkom," približuje divadlo inscenáciu, ktorá vznikla v priamej spolupráci s Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch.

Inscenácia Elektrický anjel zasa citlivo rieši tému duševného zdravia dnešných mladých ľudí, ktorí vyrastajú vo svete bez hodnôt a sú pod vplyvom informačných kanálov, médií a sociálnych sietí.

Tému migrácie, utečencov a blízkej prítomnosti vojny prináša titul Domov (kde je ten tvoj?). Rozpráva príbeh dvoch chlapcov, ktorí po strate domova na Slovensku našli útočisko, paradoxne, v egyptskej púšti. "Inscenácia sa snaží v divákoch prebudiť pocit solidarity s trpiacimi, k rešpektovaniu základných ľudských práv a slobôd," poznamenáva DNS. Po predstavení nasledujú diskusie, ktorých garantom sú odborní pracovníci Migračného úradu pri Ministerstve vnútra SR.