Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Nová výstava Liptovského múzea je pre záujemcov k dispozícii aj v 3D

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Výstavou sme sa pokúsili aspoň trošku priblížiť vzhľad historických zbojníkov, uvádza múzeum.

Liptovský Hrádok 28. decembra (TASR) – Vzhľad historických zbojníkov môže verejnosť spoznať v rámci novej výstavy v Národopisnom múzeu v Liptovskom Hrádku. Dostupná je aj v 3D formáte. Na sociálnej sieti o tom informuje správcovské Liptovské múzeum.

Kurátorom výstavy Oživení zbojníci je historik Liptovského múzea Miroslav Nemec. "Výstavou sme sa pokúsili aspoň trošku priblížiť vzhľad historických zbojníkov. Na základe troch opisov sme vytvorili aj rekonštrukcie ich odevov. Použili sme pri tom odevné súčiastky z našich zbierok," uvádza múzeum.

Ako dodáva, ide len o náznakové rekonštrukcie, pretože opisy, ktoré použili, pochádzajú až z 18.storočia, pričom odevy zo zbierok múzea sú zväčša z konca 19. storočia a prvej polovice 20. storočia. Okrem toho použili tri ďalšie opisy zbojníkov, na základe ktorých vytvorila ilustrátorka Liptovského múzea Beáta Vrlíková rekonštrukcie tvárí.

Výstava bude v Národopisnom múzeu v Liptovskom Hrádku sprístupnená aj v prvých mesiacoch roku 2022. Následne ju presunú do ďalších priestorov Liptovského múzea - Múzea Čierny Orol v Liptovskom Mikuláši a na jeseň budúceho roka sa budú môcť s ňou zoznámiť aj návštevníci sídelnej budovy Liptovského múzea v Ružomberku.