Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Galéria mesta Bratislavy prináša tvorbu českého fotografa J. Sudka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Nová výstava v Bratislave je výberom Sudkových fotografií s väzbou na staré umenie Slovenska.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Fešandy zo šuplíkov. Sudek a Slovensko je názov výstavy, ktorú v závere októbra otvorila Galéria mesta Bratislavy (GMB) v Mirbachovom paláci. Predstavuje tvorbu českého fotografa Josefa Sudka (1896 – 1976), ktorý sa v zákazkovej práci venoval hlavne reprodukovaniu umeleckých diel, reklamnej fotografii či fotografovaniu pamiatok.

Výstava nadväzuje na výskumný projekt "Josef Sudek a fotografická dokumentácia umeleckých diel: od súkromného archívu umenia k reprezentácii kultúrneho dedičstva", ktorý v rokoch 2016 – 2020 realizoval Ústav dejín umenia Akadémie vied Českej republiky, a najmä na výstavu "Fešandy zo šuplíkov", ktorá sa konala v roku 2020 v Galérii hlavného mesta Prahy.

Nová výstava v Bratislave je výberom Sudkových fotografií s väzbou na staré umenie Slovenska. Ako uviedla riaditeľka GMB Katarína Trnovská, galéria plánovala návštevníkom predstaviť výstavu v spojení s reinštalovanou stálou expozíciou gotického umenia v Pálffyho paláci. "Bohužiaľ, náhle technické problémy prekazili naše plány a výstava Sudek a Slovensko bude verejnosti napokon sprístupnená v náhradných výstavných priestoroch na prízemí Mirbachovho paláca," ozrejmila.

Sudek sa v 30. rokoch 20. storočia okrem portrétnych a reklamných fotografií sústreďoval predovšetkým na fotografovanie umeleckých diel, často spolupracoval s architektmi, umelcami, umeleckými spolkami, historikmi umenia, redaktormi časopisov či vydavateľmi. V roku 1937 získal od spolku Umělecká beseda rozsiahlu fotografickú zákazku súvisiacu s výstavou Staré umenie na Slovensku, ktorá sa konala v reprezentatívnych priestoroch Vladislavskej sály Pražského hradu. Výstava mala rozšíriť povedomie o slovenskej kultúre nad rámec "nadšenia pre ľudový svojráz" a prostredníctvom výtvarného umenia ukázať "celok starej slovenskej kultúry". Súčasťou projektu bola aj dokumentácia slovenského umenia s cieľom vytvoriť fotografický archív slovenského kultúrneho dedičstva.

Počas príprav a trvania výstavy Sudek zhotovil takmer 500 fotografií jednotlivých exponátov. Snímky zobrazujú predovšetkým sochy, liturgické predmety a textílie. Na dokumentácii slovenského umenia pracovala pre Umeleckú besedu aj firma Press Photo Service Alexandra Paula a Františka Illka, GMB tak doplnkovo predstavuje aj fotografie tejto pražskej agentúry.

Výstava potrvá do 9. januára 2022.