Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Warholove Kvety v digitálnej podobe: To ponúka výstava v MMUAW

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) obohatilo 26 diel Andyho Warhola, ktoré inaugurovali 11. decembra 2015, foto z archívu. Foto: TASR – Milan Kapusta

Kitta, Kolčak a Kudla sú spoluautormi projektoru interaktívnej zážitkovej expozície MMUAW, ktorú má múzeum dosiahnuť zrealizovaním rozsiahlej rekonštrukcie.

Medzilaborce 17. mája (TASR) – Nová výstava v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach Flow_ers (for Andy Warhol) predstavuje súbor Warholovej série Flowers (Kvety) prostredníctvom digitálnej intervencie. "Art remake v podaní dvojice autorov Richarda Kittu a Martina Kolčaka rozširuje originálne layouty o ďalšie technologické a sémantické vrstvy," priblížil kurátor týždeň trvajúcej výstavy Martin Kudla.

Podľa jeho slov výstava na jednej strane zneužíva Warholovu stratégiu "množenia", generatívnosti a akumulácie alebo vyprázdňovania a opätovného zahlcovania priestoru, na strane druhej ponúka autorskú reflexiu, ktorá sa miestami odkláňa od pôvodného pop-art kontextu. "Séria notoricky známych sieťotlačí nadobúda na pozadí recyklovanej digitálnej reality niečo, čo pripomína technologickú analýzu samotných obrazov a evokuje prístupy príznačné pre kategóriu art&science," doplnil.

Kitta, Kolčak a Kudla sú spoluautormi projektoru interaktívnej zážitkovej expozície MMUAW, ktorú má múzeum dosiahnuť zrealizovaním rozsiahlej rekonštrukcie. Dotáciu vo výške 7,1 milióna eur na ňu schválila bývalá vláda na jednom zo svojich výjazdových rokovaní. Prešovský samosprávny kraj ako zriaďovateľ múzea aktuálne realizuje verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby, pre prudké zvýšenie cien stavebných materiálov však predpokladá potrebu zvýšenia pôvodného rozpočtu.