Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Nové bratislavské Novomestské Divadlo začne svoju činnosť inscenáciou

Herec Dušan Cinkota, foto z archívu. Foto: TASR

Pôvodný termín otvorenia divadla vo februári musel byť pre stále prebiehajúcu pandémiu posunutý.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Stredisko kultúry Bratislava - Nové Mesto v spolupráci s mestskou časťou Nové Mesto otvorí 28. apríla vo svojich priestoroch novovybudovanú divadelnú inštitúciu Novomestské Divadlo. Iniciátormi a zakladateľmi tejto aktivity sú scenárista, režisér a producent Michael Sharmant a riaditeľka strediska kultúry na Vajnorskej Mária Priečinská, ktorá informáciu TASR poskytla.

Pri príležitosti slávnostného otvorenia bude v predpremiére uvedená činoherná inscenácia Jeruzalem anno 1187, ktorá je autorským dielom vytvoreným pre Novomestské Divadlo. O scenár a réžiu sa stará Sharmant, ktorý divadelne debutoval v roku 2019 v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava s inscenáciou Príbeh Zeme.

Kostýmy a masky má na starosti Marta Gejdošová. Autorskú hudbu vytvoril spevák, skladateľ a multiinštrumentalista Peter Bažík, v inscenácii sa predstaví aj v úlohe eminencie. Scénu a kulisy zastrešuje kreatívny tím Ivana Kopu.

Obsadenie postáv inscenácie je výsledkom dvojdňového kastingu. Okrem toho sa do projektu podarilo získať Dušana Cinkotu, Romana Pomajba, Líviu Bielovič, Petru Palevičovú či Dávida Árvu.

Pôvodný termín otvorenia divadla vo februári musel byť pre stále prebiehajúcu pandémiu posunutý. Novomestské Divadlo preto slávnostne otvoria v novom dátume 28. apríla a následne v predpremiére uvedú inscenáciu Jeruzalem anno 1187. Jej premiéra sa uskutoční 29. apríla. Činoherná dráma diváka pozýva na exkurziu reálií stredoveku, ktoré sa až nápadne podobajú realite dneška.