Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Nové divadlo v Nitre pripravuje inscenáciu O nič nejde

Na archívnej snímke diváci počas predstavenia v Novom divadle v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Témou hry je aktivizmus a malé činy, ktoré menia svet.

Nitra 21. marca (TASR) - Nové divadlo v Nitre pripravuje premiéru inscenácie O nič nejde. Podľa tvorcov pôjde o mix divadla a interaktívnej improvizačnej šou. Premiéra je naplánovaná na 25. marca a 1. apríla.

Témou hry je aktivizmus a malé činy, ktoré menia svet. "Naša šou O nič nejde sa skladá z niekoľkých improvizačných hier, ktoré budú môcť diváci ovplyvniť priamo počas predstavenia hlasovaním na Instagrame. Napríklad môžu určiť, kto z herečiek a hercov má hrať tú-ktorú postavu," vysvetlili tvorcovia.

Podľa slov dramaturgičky Nového divadla Veroniky Gabčíkovej má inscenácia motivovať dospievajúcich ľudí od 14 rokov na aktivizmus v tom najlepšom zmysle slova. "Chceme divákov posledných ročníkov generácie Z motivovať na intenzívne presadzovanie pozitívnych cieľov v rôznych oblastiach života. Naším cieľom je prispieť k formovaniu iniciatívnej občianskej spoločnosti, ktorá svoje vnútorné mechanizmy využije k sebahumanizácii. Cítime, že aktuálnosť tejto témy umocňuje súčasná spoločenská situácia, doznievajúca globálna pandémia a vojnový konflikt v našej blízkosti," doplnila Gabčíková.

Autorkou textu i režisérkou hry je Silvia Vollmann. "V inscenácii diváci uvidia Kristiána Barana, Michelle Dzamkovú, Ivana Martinku, Ľubomíru Dušaničovú alebo Agátu Spišákovú, Luciu Korenú alebo Katarínu Petrusovú," pripomenula Gabčíková.