Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Novohradské múzeum vystaví vedecko-fantastické ilustrácie M.Pilcerovej

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Autorka maľuje obaly kníh slovenských aj svetových autorov, no ilustruje i karty pre spoločnosti vydávajúce zberateľské kartové hry.

Lučenec 23. októbra (TASR) – Novohradské múzeum a galéria (NMG) predstaví verejnosti autorskú výstavu Martiny Pilcerovej s názvom Slnečný pútnik. Autorka, ktorá je rodáčkou z Lučenca, sa venuje najmä vedecko-fantastickým ilustráciám a je držiteľkou viacerých medzinárodných ocenení v oblasti výtvarníctva. TASR o tom informovala kurátorka výstavy Renáta Murgaš Banášová.

Vernisáž výstavy Slnečný pútnik sa v priestoroch NMG bude konať v utorok (25. 10.) o 17.00 h. Výstava bude pre verejnosť prístupná do 11. decembra.

Autorka maľuje obaly kníh slovenských aj svetových autorov, no ilustruje i karty pre spoločnosti vydávajúce zberateľské kartové hry. "Venuje sa tiež vizuálnym návrhom pre zahraničné filmové projekty. Výstava bude predstavovať celkový prierez tvorby ilustrácií a voľnej tvorby autorky za posledných 30 rokov jej pôsobenia," priblížila Banášová.

Pilcerová sa narodila v roku 1973 v Lučenci, za svoju kariéru doposiaľ získala Cenu Akadémie sci-fi, fantasy a hororu v kategórii Najlepší výtvarník za roky 1998, 2000 a 2001, cenu Istron za najlepšieho výtvarníka fantastiky na Slovensku. V Bostone získala Cenu Jacka Gaughana pre najperspektívnejšieho umelca a v roku 2010 bola ocenená ako najlepšia európska sci-fi výtvarníčka. Svoju tvorbu už vystavovala napríklad v Glasgowe, Londýne, Los Angeles, Chicagu, Dortmunde či San Diegu.