Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Kultúra

Novou prezidentkou PEN klubu je Mária Bátorová

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenské centrum PEN organizuje básnický Festival Jána Smreka, Kafkove Matliare, pripravuje prezentácie svojich členov na Slovensku i v zahraničí.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Slovenské centrum PEN, súčasť medzinárodnej spisovateľskej organizácie PEN International, má nové vedenie. Novou prezidentkou sa stala spisovateľka, literárna vedkyňa a germanistka, profesorka Mária Bátorová. Viceprezidentom je básnik a esejista, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí a riaditeľ Slovenského domu v Prahe Vladimír Skalský. O definitívnej podobe nového vedenia rozhodli v stredu (15. 11.) na prvom rokovaní novozvoleného výboru.

Ako ďalej informuje SC PEN, členmi jeho výboru sú aj doterajší prezident Branislav Slyško, bývalý generálny riaditeľ Slovenskej televízie Milan Materák, literárny vedec, niekdajší riaditeľ Literárneho informačného centra Alexander Halvoník a režisér, scenárista, spisovateľ a hudobný skladateľ Jozef Slovák.

Slovenské centrum PEN organizuje básnický Festival Jána Smreka, Kafkove Matliare, pripravuje prezentácie svojich členov na Slovensku i v zahraničí. Ako ďalej uvádza Skalský, značné plány v tomto smere má spisovateľská organizácia na rok 2024 zvlášť v Prahe, v Slovenskom dome. V budúcom roku chce vydať aj knihu k 35. výročiu SC PEN, v ktorej v spolupráci s Českým PEN klubom pripomenie blížiacu sa storočnicu Československého PEN klubu.