Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Nový film P. Kerekesa Cenzorka bude mať svetovú premiéru v Benátkach

Peter Kerekes, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Hoci takmer všetky protagonistky hrajú seba samé, nový Kerekesov film nie je dokumentárny.

Bratislava 26. júla (TASR) - Slovenský režisér a producent Peter Kerekes strávil šesť rokov návštevami a nakrúcaním v ukrajinskej ženskej väznici. Jeho nový film Cenzorka bude mať svetovú premiéru na filmovom festivale v Benátkach, ktorého 78. ročník sa uskutoční od 1. do 11. septembra. "Snímka sa predstaví v súťažnej sekcii Orizzonti, porote bude predsedať oscarová nominantka, uznávaná bosnianska režisérka Jasmila Žbanić," TASR informovala PR manažérka Zuzana Kizáková.

"Z mnohých príbehov žien v Kolónii 74 ma inšpiroval najväčšmi príbeh Lesji, ktorá zabila svojho muža zo žiarlivosti a do väzenia prišla už tehotná. Jej pôrodom sa začína film," hovorí Kerekes k filmovému príbehu Lesji, ktorá si odpykáva sedemročný trest odňatia slobody v jednej z odeských ženských väzníc na Ukrajine. Práve porodila svoje prvé dieťa a stáva sa súčasťou sveta zloženého iba zo žien - spoluväzenkýň každého veku, manželiek a vdov, dcér, sestier, tehotných žien, matiek s deťmi, dozorkýň.

Kým si Lesja postupne zvyká na pravidlá väzenského života, zisťuje tiež, že viaceré jej spoluväzenkyne postihol podobný osud. Matky s malými deťmi majú povolenie ich raz za čas navštíviť v oddelenej časti väznice, kde sa o nich starajú dozorkyne. A pokiaľ väzenkyňa nenájde pre svoje dieťa domov po jeho tretích narodeninách, potomka umiestnia do ústavnej starostlivosti. Pod zámkom a takmer s nikým, na koho by sa mohla obrátiť vo svete vonku, musí Lesja nájsť spôsob, ako zabrániť tomu, aby jej syn skončil v sirotinci.

Hoci takmer všetky protagonistky hrajú seba samé, nový Kerekesov film nie je dokumentárny. "Snažili sme sa k väzenkyniam priblížiť čo najviac, nakrúcali sme nielen ich, ale aj s nimi," vysvetľuje režisér s tým, že si prial, aby sa film stal kolektívnou autentickou spoveďou odsúdených matiek: "Nielen prostredníctvom rozhovorov s ich skutočnou dozorkyňou a spovedníčkou v jednom, Irinou, ale aj prostredníctvom situácií, ktoré vo filme zachytávame bez slov - chvíľ samoty, keď im vezmú deti a ony bezmyšlienkovite dojedajú narodeninovú tortu, alebo aj krátkych zábleskov šťastných chvíľ, keď zabudnú na to, že sú vo väzení."

Snímka už počas realizácie získala ocenenia Works in Progress na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary v roku 2017 a o rok neskôr zvíťazila ako Najlepší projekt na MFF Odesa. Film vznikol v koprodukcii Slovenska, Česka a Ukrajiny. Scenár spoločne s Kerekesom písal Ivan Ostrochovský, za kamerou stál Martin Kollár.

Cenzorka príde do slovenských kín na jeseň.