Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Nový singel Mira Žbirku In The Sun je kompletne Made In Abbey Road

Miro Žbirka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nový singel In The Sun, aj druhú skladbu Love Shines nahral Žbirka s producentom Robom Cassom a zvukovým inžinierom Samom Okellom, držiteľom ceny Grammy za zvuk vo filme o Harrym Potterovi.

Bratislava 21. Septembra (TASR) – Už niekoľko hodín rotuje v slovenskom éteri nový singel Mira Žbirku In The Sun.

Je to jedna z dvoch pesničiek, ktoré v rámci svojho dlhoročného a splneného sna nahrával v legendárnom Studio 2 na Abbey Road v Londýne, kde nahrávala aj legendárna skupina Beatles.

Nový singel In The Sun, aj druhú skladbu Love Shines nahral Žbirka s producentom Robom Cassom a zvukovým inžinierom Samom Okellom, držiteľom ceny Grammy za zvuk vo filme o Harrym Potterovi.

Miro Žbirka (*21.10.1952) oslávi o mesiac významné životné jubileum. Muzikantská dráha tohto speváka, skladateľa a gitaristu začala už v 15-tich so skupinou Modus klub, potom účinkoval s orchestrami Vlada Hronca a Gustáva Offermana. V roku 1976 obnovili s Jankom Lehotským skupinu Modus, v júni 1977 vyhrali  Bratislavskú lýru so skladbou Úsmev. Keď sa v Moduse začali kopiť rozpory, odchádza aj s Lacom Lučeničom. Ešte s Modusom nahral v roku 1980 aj prvú vlastnú platňu s názvom Doktor sen, rok nato s Lacom Lučeničom a Dušanom Hájekom založili skupinu Limit.

V ére Československa bol prvým slovenským zlatým slávikom, ocenenie získal za rok 1982. V júni 1983 vyhral Bratislavskú lýru so skladbou Nechodí. V 90. rokoch bol naďalej úspešný, dokladujú to albumy Samozrejmý svet z roku 1994 a v roku 1997 album Mekky. V októbri 2001 vydal úspešný Modrý album. Za roky 2002, 2004 a 2005 bol slovenským zlatým slávikom. V septembri 2007 vyšla jeho dvojkompilácia najväčších hitov s názvom 22x2. V závere októbra 2009 vydal nový štúdiový album s názvom Empatia. V apríli 2011 vyšiel na DVD filmový dokument Empatia v obrazoch alebo Londýn očami Mira Žbirku. V októbri minulého roku vydal Symphonic Album a absolvoval Symphonic Tour.
Na nahrávke sa podieľali hudobníci James Ewers (basgitara), Pearse MacIntyre (gitara), Dean Ross (klavír) a Blair Cunnigham (bicie), ktorý spolupracoval s Paulom McCartneym alebo Tinou Turner. „Veľa to pre mňa znamená. Bol to taký sýty zážitok, až by som sa tu nechal zamknúť,” povedal o nahrávaní Žbirka.

O niekoľko dní, 8. októbra vychádza ďalší darček k spevákovým okrúhlym narodeninám, je ním špeciálny Miro Žbirka – Complete Box s kompletnou diskografiou a špeciálnymi bonusmi vrátane nového singlu Made in Abbey Road. Vzniká tak exkluzívna kompilácia, ktorá zmapuje jeho hudobnú kariéru od začiatkov až po súčasnú dobu.

Na záver roka odohrá Žbirka špeciálny koncert so symfonickým orchestrom, svojou kapelou a mnohými hosťami, ktorých mená zatiaľ ešte drží v tajnosti. Najväčšie hity predstaví v tradičnom, symfonickom, rockovom ale aj akustickom prevedení. Narodeninový koncert 5. Decembra na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave bude jediným exkluzívnym koncertom na Slovensku. Lístky na koncert Miro Žbirka – Happy Birthday sa už predávajú v sieti Ticketportal. TASR informoval PR manažér Mira Žbirku na Slovensku Rado Mešša.