Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Nový slovenský dokument o gréckej kríze mieri na televízne obrazovky

Ilustračné foto Foto: TASR/Youtube

Snímka režisérskeho dua Jany a Štefana Bučkovcov je pilotným filmom pripravovanej série Svet z gauča.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Ako skutočne zasiahla ekonomická kríza Grécko a ako sa v ňom žije obyčajným ľuďom na pokraji bankrotu, ukazuje nový slovenský dokument Grécko. Snímka režisérskeho dua Jany a Štefana Bučkovcov je pilotným filmom pripravovanej série Svet z gauča. Divákom sa v televíznej premiére predstaví 5. septembra o 20.00 h na Dvojke Slovenskej televízie, v repríze si ho môžu pozrieť 6. septembra o 13.20 h. TASR informovala Zuzana Kizáková, PR manažérka série Svet z gauča.

Slovenskí filmári sa vybrali do Grécka v čase, keď jeho ekonomická kríza spôsobila pád vlády Ivety Radičovej a grécka realita sa začala dotýkať aj Slovákov. "Gréci sú veľmi lenivý národ. Ja mám doma hladné krky a svoj chlieb mám darovať Grékom? To nemá logiku," hovorí v úvode snímky bratislavská taxikárka, ktorá dokumentaristov vezie na letisko. "Tie kraviny, čo hovoria hlupáci z iných krajín, že Gréci sú leniví, to nie je pravda!" oponuje aténsky taxikár, ktorý zas dokumentaristov vezie z letiska.

Dvojica mladých filmárov sa vybrala do "kolísky demokracie", aby si overila, či je pravdou všetko, čo sa o gréckej kríze nahovorilo v médiách. Aby čo najviac prenikli medzi domácich, ubytovali sa prostredníctvom couchsurfingu u ľudí, ktorí zadarmo ponúkajú možnosť prespať v ich príbytku. Svoj pohľad na Grécko si overujú z pozície hostí vítaných v domovskej komunite hostiteľa, s ktorým zdieľajú izbu, priateľov, národné jedlá, voľný čas, názor na politickú a spoločenský situáciu.

"Naším zámerom nie je ponúknuť len ďalší cestopis, ale skrze dvojicu filmárov vtipnou a provokatívnou formou hľadať odpovede na otázky, čo si myslí o súčasnej situácii v Grécku predavač hotdogov, taxikár, účtovník alebo učiteľ," vysvetľujú Alexandra Ševčíková a Peter Kerekes, autori námetu série Svet z gauča, ktorá chce zaostriť aj na ďalšie európske krajiny ako napríklad Škótsko, Francúzsko, Chorvátsko, Albánsko, Fínsko, Turecko, Maďarsko či Taliansko.



Dokumentárny film Grécko si budú môcť pozrieť aj návštevníci Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. V rámci sekcie film.sk.doc ho premietnu 22. septembra od 20.00 do 22.00 h na Pešej zóne v Nitre.