Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Novým riaditeľom Múzea kultúry karpatských Nemcov je R. Fiľo

Na snímke generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Branislav Panis. Foto: TASR - Marko Erd

Fiľo pracuje v SNM – Múzeu kultúry karpatských Nemcov od roku 2003 ako kurátor.

Bratislava 29. júna (TASR) - Novým riaditeľom Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea kultúry karpatských Nemcov v Bratislave sa od 1. júla stane Rastislav Fiľo. Do funkcie ho dnes na základe výsledkov výberového konania vymenoval generálny riaditeľ SNM Branislav Panis. TASR o tom informovala Zuzana Vášáryová z Centra múzejnej komunikácie SNM.

"Od nového riaditeľa múzea očakávam najmä pokračovanie v projektoch, ktoré Múzeum kultúry karpatských Nemcov realizuje od svojho vzniku, ale aj nové myšlienky pri dokumentácii a prezentácii kultúry a histórie karpatských Nemcov na Slovensku," uviedol Panis.

Fiľo pracuje v SNM – Múzeu kultúry karpatských Nemcov od roku 2003 ako kurátor. "Mojou víziou je skvalitňovať nastavené múzejné činnosti a procesy a vytvoriť z Múzea kultúry karpatských Nemcov modernú inštitúciu," komentoval vymenovanie do funkcie Fiľo, ktorý sa v odbornej práci venuje múzejnej dokumentácii, etnografii a demografii karpatských Nemcov, publikuje v oblasti ich ľudovej kultúry a osídlenia, je autorom a spoluautorom viacerých výstav. "Niekoľko rokov bol zástupcom riaditeľa SNM – Múzea kultúry karpatských Nemcov, pričom po odchode predchádzajúceho riaditeľa Ondreja Pössa bol poverený vedením múzea," dodala Vášáryová.