Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Novým šéfdirigentom Štátneho komorného orchestra Žilina bude F. Macek

Na snímke Štátny komorný orchester (ŠKO) Žilina pred koncertom v rámci Dňa slovenskej kultúry v Osle v pondelok 14. novembra 2022. Foto: TASR - Erik Mader

Macek debutoval s ŠKO Žilina v roku 2021 a získal Cenu festivalu Allegretto Žilina s pozvaním na otvorenie festivalového ročníka 2022.

Žilina 1. júna (TASR) – Novým šéfdirigentom Štátneho komorného orchestra (ŠKO) Žilina sa v 50. koncertnej sezóne stane mladý český dirigent František Macek. TASR o tom informovala Petra Kovačovská z ŠKO Žilina.

Doplnila, že Macek debutoval s ŠKO Žilina v roku 2021 a získal Cenu festivalu Allegretto Žilina s pozvaním na otvorenie festivalového ročníka 2022. Nový šéfdirigent sa predstaví s orchestrom v sezóne 2023/2024 na piatich abonentných koncertoch v Dome umenia Fatra v Žiline.

S orchestrom pripravil Macek dva koncertné programy pre festival Allegretto Žilina i nedávny Veľkonočný program. "Vždy to bola inšpiratívna a vzájomne obohacujúca spolupráca. Mám radosť, že spoločne zdieľame rovnakú umeleckú víziu a teší ma, keď vidím, že sa nadšenie z našej spolupráce prenáša na publikum," uviedol Macek.

Riaditeľ ŠKO Žilina Karel Hampl verí, že umelecká spolupráca s novým šéfdirigentom prehĺbi umeleckú zanietenosť a kvalitu orchestra. "A nadviaže tak na predchádzajúce spolupráce s vynikajúcimi šéfdirigentmi - Eduardom Fischerom, Janom Valtom, Leošom Svárovským, Oliverom Dohnányim a Simonom Chalkom," podotkol.