Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Výbor odporučil vláde zriadiť skupinu na prípravu opatrení pre kultúru

Ilustračné foto. Foto: Koncert nádeje, Ryan M. Bradshaw, M. Čekovský

Ministerstvo kultúry v utorok informovalo o 40 miliónoch eur na riešenie dosahov ochorenia COVID-19, ktoré bude mať rezort k dispozícii zo zdrojov REACT-EÚ.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Vláda by mala do konca septembra zriadiť medzirezortnú pracovnú skupinu, ktorá jej s expertnou skupinou kultúry a kreatívneho priemyslu predloží návrh opatrení na kompenzáciu dôsledkov protiepidemických opatrení. Kabinetu to odporúčajú členovia Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá v uznesení, ktoré prijali na stredajšom zasadnutí. Okrem toho by mala pracovná skupina predložiť vláde návrh opatrení na vytvorenie systému finančných a administratívnych opatrení na štvrtý štvrťrok 2020 a rok 2021.

Na zasadnutie výboru prišli aj zástupcovia kultúrnej obce a kreatívneho priemyslu. Filmová producentka Zuzana Mistríková považuje stretnutie za kľúčové.

„Môže znamenať veľmi zásadný obrat k tomu, aby sme oblasť ľudí pracujúcich v kreatívnom priemysle a kultúre dokázali zachytiť a aby sme dokázali zachytiť aj sociálnu sieť," skonštatovala s tým, že podľa dostupných údajov pracuje v oblasti 220.000 ľudí a 90.000 z nich sa nachádza v kritickom stave, pričom ich príjmy klesli o viac ako 80-90 percent. Uznesenie výboru podľa nej smeruje k tomu, že tento problém sa má ocitnúť na stole vlády. Sektor kultúry a kreatívneho priemyslu je následne podľa Mistríkovej pripravený spolupracovať na tom, aby opatrenia fungovali.

Výbor tiež odporúča ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽANO), aby neodkladne iniciovala diskusiu medzi expertnou skupinou kultúry a kreatívneho priemyslu, ministerstvom kultúry a expertnými tímami, ktoré pripravujú strategické materiály týkajúce sa Plánu na podporu obnovy a odolnosti a Národného plánu reforiem. Cieľom je včleniť oblasť kultúry a kreatívneho priemyslu do obsahu strategických materiálov.

Výbor tiež v súlade s minulotýždňovým uznesením Európskeho parlamentu odporúča vláde, aby vyčlenila minimálne dve percentá z prostriedkov Mechanizmu obnovy a odolnosti na kultúrne a kreatívne sektory.

Členovia výboru tiež odporučili kabinetu, aby do konca roka 2021 pri predkladaní legislatívnych návrhov posudzoval ich dopady na oblasť kultúry a kreatívny priemysel s cieľom neprehlbovať krízu, v ktorej sa sektor ocitol.

Podpredseda výboru Miroslav Kollár (Za ľudí) uviedol, že výstupy z výboru by mohli umožniť ministerke biť sa s väčšou silou a mandátom o sektor kultúry a priemyslu.

Milanová po skončení výboru pripomenula, že v rezorte už rozbiehajú prácu na schémach. Zároveň by mala podľa jej slov vláda podať parlamentu návrh na skrátené legislatívne konanie, aby sa mohli čerpať prostriedky z rezortného dotačného systému.

„Vytvoríme priestor, ktorý tu doteraz nebol, aby sme my mohli rozdávať peniaze," priblížila. Ministerka však ešte nevedela povedať, či pôjde o peniaze z prisľúbeného balíka 40 miliónov eur pre kultúru, alebo to budú ďalšie prostriedky.

Šéfka rezortu zdôraznila, že skupina v kultúre je veľmi diferencovaná. „Od začiatku hľadáme kľúč, aby sme vedeli zabezpečiť finančné prostriedky aj tým, ktorí v evidovanom systéme, napríklad na ministerstve práce či inde, nie sú," dodala.

Milanová verí, že peniaze, ktoré išli cez verejnoprávne fondy, by mohli byť prerozdelené do konca roka. „Tie ostatné peniaze, ktoré boli avizované, mojou ambíciou je minimálne do konca roka urobiť schému na výpadok vstupného plus ak zadefinujeme skupinu ľudí, ktorej ideme pomôcť, ideálne by bolo spustiť ju, ale neviem zagarantovať, či to stihneme do konca roka," dodala.

Ministerstvo kultúry v utorok informovalo o 40 miliónoch eur na riešenie dosahov ochorenia COVID-19, ktoré bude mať rezort k dispozícii zo zdrojov REACT-EÚ. Peniaze by mali slúžiť napríklad na výpadok zo vstupného a tiež aktérom v oblasti kultúry a kultúrneho priemyslu, ktorí prepadli cez sito doterajšej pomoci štátu.