Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

O českých vynálezoch rozprávajú na výstave v Michalovciach obrazce

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ako knižnica uvádza, medzi prezentovanými inováciami sú vynálezy Otta Wichterleho či Františka Křižíka, nechýbajú však ani počiny novej generácie vedcov a inovátorov.

Michalovce 24. júla (TASR) - Dozvedieť sa o vynálezoch a inováciách, ktoré do sveta vedy a techniky za obdobie 100 rokov priniesli Česi, je prostredníctvom interaktívnej výstavy aktuálne možné v Zemplínskej knižnici Gorazda Zvonického (ZKGZ) v Michalovciach. Príbehy jednotlivých vynálezov "rozprávajú" symboly na stenách po ich nasnímaní mobilným telefónom alebo tabletom.

"Návštevníci vstupujú do zdanlivo prázdneho priestoru s abstraktnými symbolmi na stenách. Do svojich prístrojov si najprv stiahnu aplikáciu CIE AR pre iOS alebo Android a potom už len môžu objavovať bohatstvo príbehov a informácií o vedeckom vynáleze či inovácii," priblížila knižnica na svojej internetovej stránke. Skratka "CIE" reprezentuje názov výstavy Czech Innovation Expo, ktorá 100 rokov českej histórie v oblasti vedy a výskumu alebo celosvetovo známe značky, ktoré vznikli v medzivojnovom období, ako Škoda, Jawa, Tatra, Koh-i-noor či Baťa, predstavuje pomocou virtuálnej reality. Ako knižnica dopĺňa, medzi prezentovanými inováciami sú vynálezy Otta Wichterleho či Františka Křižíka, nechýbajú však ani počiny novej generácie vedcov a inovátorov.

Ak návštevník nie je majiteľom smartfónu, knižnica má k dispozícii tablet s už nainštalovanou aplikáciou potrebnou na čítanie symbolov. Výstava, ktorú ZKGZ realizuje v spolupráci s Českým centrom v Bratislave a dosiaľ bola prezentovaná vo viacerých krajinách sveta vrátane Japonska či Číny, je prístupná na internetovom oddelení knižnice do 31. augusta.