Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

O Európske filmové ceny zabojujú snímky Obeť, Svetlonoc, Mimi a Piargy

Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič

Účasť slovenskej kinematografie na Európskych filmových cenách finančne podporil Audiovizuálny fond.

Bratislava 19. mája (TASR) – Prezídium Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) vybralo kandidátov na Európske filmové ceny, ktoré každoročne udeľuje Európska filmová akadémia. Spomedzi slovenských majoritných hraných filmov navrhuje Obeť režiséra Michala Blaška, Svetlonoc Terezy Nvotovej, Mimi Miry Fornayovej a Piargy Iva Trajkova. TASR o tom informoval PR manažér Radomír Brhlík.

Obeť, Blaškov celovečerný debut, rozpráva o matke, ktorá sa domáha spravodlivosti, no čelí diskriminácii, nacionalizmu a predsudkom. Svetovú premiéru mal na 79. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach. Od svojho uvedenia získal nomináciu a dve Ceny českej filmovej kritiky, štyri nominácie na Českého leva a Slnko v sieti, ktoré snímka získala v kategóriách Najlepšia réžia a Najlepší film.

Mysteriózna dráma Svetlonoc Terezy Nvotovej je príbehom Šarloty, ktorá sa vracia do rodnej horskej dediny a hľadá tam odpovede na nezodpovedané otázky o svojom problémovom detstve. Film ocenila porota súťažnej sekcie Súčasná kinematografia (Cineasti del presente) na festivale vo švajčiarskom Locarne. Snímka získala cenu Zlatý leopard za najlepší film a tri ceny si odniesla aj z 55. ročníka Sitges Film Festivalu. Český lev ju nominoval v ôsmich kategóriách, Slnko v sieti v deviatich, z ktorých si odniesla cenu Najlepšia filmová hudba.

Štvrtý celovečerný hraný film režisérky Miry Fornayovej Mimi získal počas svetovej premiéry na MFF Berlinale ocenenie Grand Prix v kategórii Generation Kplus za najlepší film. Snímka rozpráva príbeh sedemročnej Romy, ktorá hľadá svoju stratenú andulku Mimi.

Film Iva Trajkova Piargy získal od svojho uvedenia na festivale Cinematik v Piešťanoch vyše 100 cien. Zaujal poroty na festivaloch v Los Angeles, Bruseli, Montreale, Paríži, Londýne, Ríme, Macedónsku, Bulharsku, Indii, New Yorku, Miláne, Hollywoode, Amsterdame či vo Florencii. "Tvorcovia snímky sa najnovšie na Slovensko vrátili z MFF v Grécku, kde si prevzali tri ocenenia, a ďalšie tri získali počas londýnskeho Breaking – TV Film Festivalu," dodáva SFTA. Pripomína, že Piargy triumfovali aj počas slávnostného vyhlasovania národných filmových cien Slnko v sieti, kde boli nominované v 16 kategóriách, z ktorých získali 11 ocenení aj divácku cenu.

Informácie o jednotlivých kategóriách, spôsobe výberu nominácií a držiteľov cien sú zverejnené na www.europeanfilmacademy.org.

Účasť slovenskej kinematografie na Európskych filmových cenách finančne podporil Audiovizuálny fond.