Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

O. Omerzu prináša v dráme Atlas vtákov portrét sebectva i osamelosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Omerzov film preplieta komplikované rodinné vzťahy so svetom moderných komunikačných technológií, ktoré dokážu využiť slabé miesta ľudských jedincov.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Pôvodom slovinský režisér Olmo Omerzu predstavil v pondelok v Bratislave svoj film Atlas vtákov. Sprevádzal ho i sám Ivo Róna, dlhoročný šéf prosperujúcej firmy Aron, ktorého si v koprodukčnej česko-slovensko-slovinskej snímke zahral Miroslav Donutil.

Róna je konfrontovaný s tým, že z jeho rodinnej firmy niekto odlieva peniaze vo veľkom, musí čeliť novej realite, na ktorú nebol nikto pripravený. Podnikateľ sa snaží zorientovať v nechcenej situácii, ktorú mu jeho deti ani okolie neuľahčujú, ale ktorú si na seba možno zoslal sám. Omerzov film preplieta komplikované rodinné vzťahy so svetom moderných komunikačných technológií, ktoré dokážu využiť slabé miesta ľudských jedincov.

"V tej dobe som si všímal, že všade po svete vstupujú do politiky biznismeni a všetci hovoria, že chcú štát riadiť ako firmu. Predstavoval som si, ako takéto postavy vnímajú svoju rodinu, či ju tiež riadia ako firmu," povedal ku genéze filmu pre TASR Omerzu. Scenár písal s Petrom Pýchom, ktorý je tiež autorom scenára predchádzajúceho úspešného filmu Všechno bude.

Do Rodinného filmu obsadil Omerzu border kóliu, aj v najnovšej snímke hrá početným vtáctvom zastúpená fauna. "Pre mňa je veľmi dôležitý vzťah človeka a prírody, často tam vzniká istá absurdita, napríklad v tomto filme som cez vtákov chcel podčiarknuť sebectvo všetkých postáv, ktoré vo filme neriešia nič iné len peniaze," dodáva režisér.

Priznal, že postavu oligarchu Iva písali scenáristi s myšlienkou na konkrétneho herca. "Boli sme očarovaní nápadom, že film píšeme pre Miroslava Donutila. V jednu chvíľu som bol veľmi nervózny z toho, že som ho ešte neoslovil, vôbec som nevedel, či do toho pôjde. Dosť som si oddýchol, keď sme sa napokon stretli a scenár sa mu páčil."
Na archívnej snímke česká herečka Alena Mihulová.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Alena Mihulová stvárňuje hlavnú účtovníčku, ktorá dlhé roky pracuje v Rónovej firme. S majiteľom ju spája tajná minulosť. Nikdy však nemala šťastie v milostnom živote. Sama vychovávala dcéru Ninu. V dobe, keď už bola zúfalá, spoznala na internete amerického vojaka, ktorý dokázal jej bolesť premeniť v nádej. "Ide o postavu, u ktorej sa z antagonistu postupne stane obeť a podobne ako Ivo padá z vrcholu až na dno," dodáva režisér k postave Marie, ktorá sa slepo zamiluje a staví celý svoj život na jednu kartu.

Tajomstvo príbehu uchováva Omerzu až do konca, divák si ho musí dorozprávať sám, prípadne domyslieť totožnosť ľudí, ktorí sú v Rónovom telefóne uložení pod vtáčími menami. "Verím tomu, že keď sa niektoré veci nedopovedia, divák viac spozornie a je napojený na film, lebo sa snaží interpretovať udalosti. Zároveň je veľmi dôležité, aby sa toho neukrylo príliš, pretože nakoniec divák musí príbeh zložiť tak, ako som ho chcel povedať, tajomstvá sa v niektorých momentoch musia otvoriť," poznamenal režisér, ktorý v novom filme prináša portrét sebectva i osamelosti. Ukazuje, čo sa udeje, keď vzťahy nepoháňa láska a neha, ale peniaze.