Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Obeť je po svetových premiérach v slovenských kinách

Snímka z filmu Obeť. Foto: Youtube/Continental film

Príbeh matky, ktorá sa domáha spravodlivosti, no čelí diskriminácii, nacionalizmu a predsudkom, predstavili filmári na slávnostnej premiére v Bratislave v stredu 14. septembra.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Po svetovej premiére na 79. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach a MFF v Toronte mali diváci možnosť vidieť film Obeť v rámci slovenskej premiéry v programe MFF Cinematik v Piešťanoch. Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) ho vyslala ako národného nominanta do boja o Oscara. Do slovenskej kinodistribúcie vstúpil celovečerný debut režiséra Michala Blaška vo štvrtok 15. septembra.

Rozpráva príbeh ukrajinskej matky Iriny, ktorá žije so svojim synom Igorom v malom meste v Českej republike. Keď Igora brutálne napadnú, celé mesto sa solidárne postaví na Irininu stranu a jednohlasne odsúdi rómskych páchateľov, ktorí sú údajne za útok zodpovední. Potom, čo sa Igor v nemocnici prebudí, sa z incidentu stáva príbeh, ktorý naberá pod vplyvom osobností, médií, politiky či verejnosti rozmanitú optiku.

Príbeh matky, ktorá sa domáha spravodlivosti, no čelí diskriminácii, nacionalizmu a predsudkom, predstavili filmári na slávnostnej premiére v Bratislave v stredu 14. septembra. Film uviedla delegácia tvorcov v zložení Michal Blaško (režisér), Jakub Medvecký (scenárista), Jakub Viktorín (producent), Vita Smachelyuk (herecká predstaviteľka Iriny), Gleb Kuchuk (herecký predstaviteľ Igora), Adam Mach (hlavný kameraman), Elizaveta Maximova (herecká predstaviteľka).



"V čase, keď som sa o túto úlohu uchádzala, som sa spolu s rodinou presťahovala z Ukrajiny do Nemecka. Vedela som sa teda dobre stotožniť s Irininými pocitmi. Vedela som, aké to je začať odznova v cudzine, najprv v akomsi vákuu, keď človek ešte nemá nič a nikoho, na čo by sa vedel spoľahnúť," uviedla pre médiá Vita Smachelyuk. Dodáva, že hrdinovia sa pod vplyvom udalostí vo filme transformujú. "Najskôr som sa chcela ponoriť do vzťahu medzi matkou a synom, pretože dnes je to pre mňa jedna zo zásadných otázok - ako nestratiť dôveru detí," poznamenala Smachelyuk.

Film Obeť vznikol v slovensko–česko–nemeckej koprodukcii. Produkujú ho filmové spoločnosti nutprodukcia a nuprodukce. Jeho koproducentmi sú Rozhlas a televízia Slovenska, Česká televize a Electric Sheep. Do slovenskej kinodistribúcie ho prináša od 15. septembra Continental film.