Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Obliehanie mesta a Ukradnutý štát získali ceny Trilobit

Na archívnej snímke režisérka Zuzana Piussi. Foto: TASR - Michal Svítok

Zuzana Piussi v týchto dňoch dokončuje svoj najnovší dokument V hmle s podtitulom slovenské cesty k spravodlivosti.

Bratislava 27. januára (TASR) - Cenu Ferdinanda Vaňka 2020 za prínos diela občianskej spoločnosti si uplynulý víkend v Beroune prevzali režisérka Zuzana Piussi a režisér a producent Vít Janeček za dokumenty Obliehanie mesta a Ukradnutý štát. TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Golianová.

Snímka Obliehanie mesta na prípade Kremnice tematizuje všeobecné aspekty zápasu komunít s veľkými ťažobnými zámermi a druhý film Ukradnutý štát sa snaží odkrývať mechanizmy, ktoré v spoločnosti vytvárajú kauzy a posuny informácií.

"Oba dokumenty sú vecnou, triezvou a miestami otrasnou správou o mechanizmoch, ktoré sa netýkajú len slovenskej spoločnosti. Prvý z nich vypovedá o koristnom vzťahu k jedinečnej prírode v Kremnici a jej okolí, ktorú sa ťažiarske firmy chystajú likvidovať v mene chytľavých hesiel rozvoja chudobnej oblasti. Druhá správa vypovedá o tristnom stave spravodlivosti, médií i štátu, ukradnutom občanom, v ktorom sa korupcia šplhá do najvyšších poschodí (nebyť vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, zrejme by sa o hĺbke krízy ani nedozvedeli)," konštatoval predseda poroty, divadelný a mediálny kritik Vladimír Just a ďalej vyzdvihol: "Obe snímky spája detsky čistý, obrazovo neokázalý, akoby naivný prístup reportérky a režisérky, ktorá sa touto cestou dostáva k drsnej pravde účinnejšie než atakom či komentárom."

Ako ďalej uviedla Golianová, oba filmy budú od pondelka dostupné online na Dafilms.cz.

V poradí 33. audiovizuálne ceny Trilobit 2020 udelil Český filmový a televízny zväz FITES v spolupráci s mestom Beroun a Mestským kultúrnym centrom Beroun. Cieľom ocenení, ktoré vznikli v 60. rokoch minulého storočia, je vyzdvihovať televízne a filmové diela s výraznou estetickou, etickou, umeleckou či spoločenskou hodnotou bez ohľadu na komerčný úspech a divácku sledovanosť.

Zuzana Piussi v týchto dňoch dokončuje svoj najnovší dokument V hmle s podtitulom "slovenské cesty k spravodlivosti". Zaoberá sa v ňom dôsledkami toho, čo ukázala Threema. Cez konkrétne príbehy týkajúce sa samotných sudcov, podnikateľov či bežných ľudí snímka tematizuje dôsledky straty spravodlivosti zo slovenského života. Film vstúpi do slovenských kín 13. februára.